Raad van State: Tweede Kamer holt van incident naar incident

dinsdag 6 april 2004

De Tweede Kamer laat zijn agenda bepalen door de media en holt van incident naar incident. De controle op het kabinetsbeleid komt daardoor nauwelijks meer aan bod. Bovendien gaat de Tweede Kamer steeds meer vooraf controleren en wordt daardoor medebestuurder. Van controle achteraf is nauwelijks meer sprake. Het politiek debat verengt zich tot onmiddellijk commentaar op plannen van de regering: tijd om na te denken is er niet.

Deze harde kritiek op de Tweede Kamer uitte vice-president Tjeenk Willink i van de Raad van State vandaag bij de presentatie van het jaarverslag van de Raad. Daarin constateert Tjeenk Willink ook een kloof tussen beleidsmakers en uitvoerders. De echte uitvoerders zoals dokters, leraren en politieagenten zouden meer ruimte moeten krijgen. Zij zijn de deskundigen voor het oplossen van de maatschappelijke problemen. 'Dat betekent herstel van vertrouwen in professionele waarden', aldus Tjeenk Willink.

Tjeenk Willink pleit voor een heroverweging van de politieke functie, waardoor weer duidelijk wordt waar het politieke primaat ligt. Dat betekent een herbezinning op het ambt van volksvertegenwoordiger en minister, en op de instituties (regering en Staten-Generaal) waarbinnen deze ambtsdragers hun ambt uitvoeren.

bron: ANP, persbericht Raad van State