Van der Hoeven draagt 'HBO-fraude' over aan Hoogervorst

donderdag 22 april 2004

Minister Van der Hoeven i van Onderwijs draagt de verantwoordelijkheid voor de zogeheten HBO-fraude over aan minister Hoogervorst i van Volksgezondheid. Van der Hoeven is in opspraak gekomen vanwege de vermeend te veel ontvangen subsidiegelden door de TH Rijswijk. Dit zou plaats hebben gevonden in de periode dat zij bestuurslid was van de Stichting Katholiek Hoger Onderwijs Zuid-Holland, waar de TH Rijswijk onder valt.

Hoogervorst treedt op als onderwijsminister ad interim. Van der Hoeven heeft de constructie besproken met Premier Balkenende i. Zij blijft wel gewoon verantwoordelijk voor de reorganisatie van het ministerie van Onderwijs, dat de afgelopen jaren weinig alert op signalen van fraude had gereageerd. De reacties uit de Tweede Kamer waren positief.

De Tweede-Kamerfractie van GroenLinks drong al eerder aan op het overdragen van de verantwoordelijkheid. Hiermee voorkomt de minister dat ze in een lastig parket komt, indien het ministerie van Onderwijs in een juridisch proces verzeild raakt met de TH Rijswijk.

De overdracht betekent in feite dat Hoogervorst politiek verantwoordelijk wordt voor de mogelijke onregelmatigheden die bij de bekostiging van het Hoger Onderwijs hebben gespeeld. Dit zou dus de onwaarschijnlijke casus kunnen opleveren dat de Tweede Kamer Hoogervorst naar huis stuurt vanwege de HBO-fraude.

bron: ANP, 20 en 21 april 2004