Enthousiasme over het instrument 'referendum' heeft mogelijk initiatief-wetsvoorstel tot gevolg

donderdag 2 juni 2005

De linkse partijen willen vaker een referendum houden. GroenLinks-leider Femke Halsema i zei gisteravond al in het Radio-1 journaal dat een raadgevend referendum in de Grondwet moet worden vastgelegd. Inmiddels hebben PvdA en D66 zich daarbij aangesloten.

Reden voor dit enthousiasme is de hoge opkomst bij het referendum over de Europese Grondwet, 62,8 procent. Dit in combinatie met de discussie die het referendum bij de kiezers heeft losgemaakt. Er is nu eindelijk eens een keer over Europa gepraat. De voorstanders menen dat het referendum over de Europese Grondwet de grote betekenis van dit instrument heeft aangetoond. Halsema vindt dat de discussie over de Europese Grondwet heeft aangetoond dat referenda een goed middel kunnen zijn om de kloof tussen politiek en burgers te verkleinen.

Het idee is zelfs een initiatiefwet voor een bindend referendum in te dienen. Ook zou de bevolking een referendum moeten kunnen afdwingen. Daarvoor moet de Grondwet gewijzigd worden. Een dergelijk initiatief zou kans van slagen hebben nu de VVD afgelopen zaterdag op het partijcongres ook voor het referendum heeft gekozen. VVD-Tweede-Kamerlid Luchtenveld i temperde het enthousiasme enigszins. Hij wees erop dat het partijcongres alleen gesproken had over een raadplegend referendum en niet over een bindend referendum.

Onderwerpen voor een referendum zijn er genoeg. Halsema noemde de mogelijke toetreding van Turkije tot de EU, maar dan wel tegelijkertijd in alle lidstaten. Wouter Bos i had het over het open houden van de kerncentrale in Borssele. Van Bommel (SP) i zou de toekomst van het zorgstelsel met een referendum willen toetsen.

bron: Radio 1-Journaal, ANP, de Volkskrant


meer over

verwant nieuws