EP roept regering Turkmenistan en Oezbekistan op tot meer vrijheid voor oppositie

donderdag 23 oktober 2003

Gezamenlijke ontwerpresolutie over Turkmenistan en de andere landen van Centraal-Azië

Doc.: RC5-0436/2003

Procedure : Ontwerpresolutie

Debat : 23 oktober 2003

Stemming : 23 oktober 2003

Ontwerpresolutie aangenomen

Het Europees Parlement dringt er bij de autoriteiten van Turkmenistan op aan, een einde te maken aan de aanvallen op en de foltering en mishandeling van politieke opponenten. In dat verband verzoekt het EP de regering van Turkmenistan een onpartijdig en diepgaand onderzoek in te stellen naar alle berichten omtrent gedetineerden die in gevangenschap zijn omgekomen, waarbij met name moet worden gedacht aan Amanmukhamed Yklymov, A. Prokofiev en voormalig parlementsvoorzitter Tagan Khallyev.

De Turkmeense regering wordt ook opgeroepen een onderzoek in te stellen naar alle vermeende gevallen van foltering en mishandeling van gedetineerden, met inbegrip van de voormalige ministers van Buitenlandse Zaken van Turkmenistan, de ambassadeurs Boris Shikhmuradov en Batyr Berdyev, alsmede het voormalige hoofd van het presidentieel bestuur, ambassadeur Yazgeldi Gundogdyev. Degenen die verantwoordelijk blijken voor folteringen en mishandelingen moeten voor het gerecht worden gedaagd en de slachtoffers dienen schadeloos te worden gesteld.

Het Parlement verzoekt de regering van Turkmenistan onmiddellijk en onvoorwaardelijk alle op gewetensgronden veroordeelde gedetineerden, met inbegrip van Nikolay Shelekhov en Kurban Zakirov, alsmede politiek gedetineerde Mukhametkuli Aymuradov, die in 1995 op onterechte gronden is veroordeeld, op vrije voeten te stellen. De Turkmeense autoriteiten worden opgeroepen het Internationaal Comité van het Rode Kruis toegang te verschaffen tot alle gevangenen.

De Vergadering is ingenomen met de vrijlating van de politieke gedetineerde Mukhtar Ablyazov door de Kazachse autoriteiten en roept de regering van Kazachstan op de nog resterende politieke gedetineerden onvoorwaardelijk vrij te laten. Twee politieke gevangenen noemt het EP met name: Galymzhan Zhakiyanov, medeoprichter van "Democratisch Alternatief Kazachstan" en de onafhankelijke journalist Sergei Duvanov. Ook dringt het EP aan op de onmiddellijke vrijlating van oppositieleider Felix Kulov in Kyrgyzstan en van oppositieleider Muhammad Bekjanov in Oezbekistan.

De regering van Oezbekistan wordt opgeroepen een eind te maken aan de vervolging van mensenrechtenactivisten, de beginselen van de vrijheid van meningsuiting te eerbiedigen en Roeslan Shapirov onverwijld vrij te laten. Tenslotte verzoekt het Parlement de commissie buitenlandse zaken via haar werkgroep "Mensenrechten" een evaluatie op te maken van de mensenrechtensituatie in de landen van Centraal-Azië, te weten Kazachstan, Kyrgyzstan, Oezbekistan, Tadzjikistan en Turkmenistan.