EP bezorgd over verslechtering mensenrechten in Bangladesh na operatie "Clean Heart"

donderdag 21 november 2002

Gezamenlijke ontwerpresolutie over Bangladesh

Doc.: RC5-0591/2002

Procedure : Ontwerpresolutie

Debat : 21 november 2002

Stemming : 21 november 2002

Ontwerpresolutie aangenomen (100/0/1)

Het Parlement is zeer bezorgd over de willekeurige arrestaties, folteringen en moorden die in militaire hechtenis plaatsvinden, en de steeds verder verslechterende mensenrechtensituatie in Bangladesh na de "Operation Clean Heart" van het leger. Het EP vreest dat deze actie van de Bengaalse overheid tegen de criminaliteit ook wordt gebruikt voor partijpolitieke doeleinden. Het EP is ook bezorgd over het feit dat de situatie van minderheden, en met name de Hindoes, niet beter is geworden en over de toenemende islamitische radicalisering in het land.

Het Parlement verzoekt de Bengaalse regering om onmiddellijk een onafhankelijke instantie in het leven te roepen om snel en eerlijk onderzoek te verrichten naar de moorden en folteringen, en ervoor te zorgen dat de bevindingen van die instantie openbaar worden gemaakt en dat degenen die verantwoordelijk zijn voor sterfgevallen en mishandeling voor rechtbanken ter verantwoording worden geroepen. Daarnaast wordt de regering verzocht om leden van het parlement en politieke oppositieleiders vrij te laten en een eind te maken aan de aanvallen op oppositionele activisten. Het EP roept de regering van Bangladesh bovendien op te stoppen met de willekeurige massa-arrestaties, folteringen en moorden die in militaire hechtenis plaatsvinden en te waarborgen dat al degenen die gewond zijn geraakt op adequate wijze schadeloos worden gesteld.

Het Parlement dringt er met klem op aan dat er snel een nationale mensenrechtencommissie voor Bangladesh in het leven wordt geroepen, die de beschikking krijgt over adequate bevoegdheden en voldoende personeel om doeltreffend te kunnen optreden. Het leger mag bij het onderzoek van die commissie niet buiten schot blijven. Tenslotte verzoekt het Parlement de Europese Commissie om in het kader van de Samenwerkingsovereenkomst EU-Bangladesh ertoe bij te dragen dat een eind wordt gemaakt aan de schendingen en dat de mensenrechten worden beschermd.