Recordaantal initiatiefvoorstellen

vrijdag 2 juni 2006

Met de indiening deze week van een voorstel van PvdA, ChristenUnie en GroenLinks is een record gevestigd van het aantal initiatiefwetsvoorstellen. Het voorstel betreft het tegengaan van discriminatie van gehandicapten bij examens. Tijdens de periode van het kabinet-Balkenende II zijn tot nu toe 32 initiatiefvoorstellen ingediend. Het vorige record van 31 werd behaald tijdens het tweede kabinet-Kok.

Van de 32 voorstellen zijn er 20 uitsluitend door oppositiefracties ingediend. Acht initiatieven werden door regerings- en oppositiefracties gezamenlijk genomen en vier zijn uitsluitend van regeringsfracties afkomstig. Bij de meeste voorstellen zijn er indieners uit meerdere fracties.

De initiatiefvoorstellen betreffen uiteenlopende onderwerpen. Het gaat onder meer om tolheffing op wegen, aanwezigheid van financiële instellingen in kleine kernen, de burgemeestersverkiezing, het raadgevend referendum, de verkoop van zeehondenbont, een herziening van de Wet parlementaire enquête, de mogelijke toetreding van Turkije tot de EU en bestraffing van dierenmishandeling.

 

aantal voorstellen waarbij fractie betrokken is  

(als mede-initiatiefnemer)

 

partij

aantal

CDA

3

PvdA

20

VVD

6

SP

2

GroenLinks

10

LPF

4

D66

4

ChristenUnie

1

SGP

1

Groep-Wilders

2

Groep-Nawijn

-

Groep-Lazrak

-

bron: PDC