Raad van State verklaart hoger beroep SGP tegen stoppen subsidie gegrond

woensdag 5 december 2007

De subsidie aan de SGP is ten onrechte stopgezet. De afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft dat in hoger beroep bepaald. De bestuursrechter vernietigde daarmee een eerdere uitspraak van de rechtbank 's-Gravenhage dat aan de SGP op grond van vrouwendiscriminatie geen subsidie mag worden verleend.

De Raad van State oordeelt dat de SGP nooit is veroordeeld vanwege discriminatie en dat een politieke partij de vrijheid moet hebben om standpunten in te nemen over het staatkundig bestel, ook als die ingaan tegen heersende opvattingen over gelijkheid. Ook vrijheid van meningsuiting, godsdienst en vereniging en vergadering behoren tot de grondbeginselen van onze rechtsorde. De SGP kan zich daarop terecht beroepen. De opvattingen van de SGP beperken vrouwen bovendien niet in hun mogelijkheden om politiek actief te zijn.

Diverse organisaties, zoals het Clara Wichmann-instituut, de FNV Vrouwenbond en enkele mensenrechtenorganisaties, hadden eerder met succes bedongen dat de SGP voor 2006 geen rijkssubsidie mocht krijgen. Zij baseerden zich daarbij op artikel 7 van het Verdrag inzake uitbanning van alle vormen van discriminatie van vrouwen.

bron: www.raadvanstate.nl (uitspraken 5 december 2007, 200609224/1)

 

verwant nieuws

meer over