Antwoorden op vragen D66 over de toegankelijkheid van informatie rondom verkiezingen (2040509550)

publicatie datum 8 april 2005
Kamer Tweede Kamer
bevraagde ministerie Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties i
Buitenlandse Zaken i
beantwoordende ministerie Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties i
kamerleden B. (Boris) van der Ham i
partijen Democraten 66 i

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2004–2005

Aanhangsel van de Handelingen

Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden

1305

Vragen van het lid Van der Ham (D66) aan de minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijkrelaties en de staatssecretaris van Buitenlandse Zaken (Europese Zaken) over de toegankelijkheid van informatie rondom verkiezingen.(Ingezonden 1 maart 2005)

1

Wat is de stand van zaken bij de informatievoorziening bij verkiezingen voor de omvangrijke groep functioneel analfabeten?1 Welke rol kan de regering bij het referendum over de Europese Grondwet voor deze groep spelen?

1 Kamerstuk 28 760 i, nr.1 i, Meerjarenplan alfabetisering 2003–2006

Antwoord

Antwoord van minister Remkes (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties), mede namens de staatssecretaris voor Europese Zaken. (Ontvangen 4 april 2005)

1

De informatievoorziening bij verkiezingen beperkt zich voor wat betreft de overheid tot algemene feitelijke informatie over het belang van verkiezingen, op welke dag deze gehouden worden, hoelang de stembureaus open zijn e.d. Informatievoorziening over politieke programma’s wordt door de politieke partijen verstrekt.

In de overheidsinformatievoorziening www.grondwetinbeeld.nl van de bij reguliere verkiezingen wordt rekening gehouden met de door u bedoelde groep door de website ukomttochook.nl te laten voldoen aan de hoogste graad van de drempels-weg-norm.Hiermee worden de toegankelijkheid en de bruikbaarheid van de website voor mensen met een visuele of fysieke handicap aanmerkelijk vergroot.Een deel van de groep functioneel analfabeten wordt gevormd door deze mensen.

Functioneel analfabeten kunnen door middel van de radio- en tv-spotjes, die een belangrijk onderdeel van de overheidsvoorlichtingscampagne vormen, langs auditieve weg algemene feitelijke informatie over de verkiezingen verkrijgen. Verder wordt in alle middelen van de opkomstcampagne eenvoudige en toegankelijke taal gebruikt, zodat het voor een zo groot mogelijke groep kiezers begrijpelijk is. De rol die de regering speelt in de informatievoorziening rond het referendum over de Europese grondwet aan functioneel analfabeten zal geen andere zijn dan bij verkiezingen.

In de algemene informatie over de werking van het referendum (in de campagne «U komt toch ook?») wordt daarbij verwezen naar de beschikbaarheid van begrijpelijke informatie op internetsites die speciaal voor de groep van functioneel analfabeten worden ontwikkeld; bijvoorbeeld naar organisatie NoXqs (uit te spreken als «no excuse»).

KVR22647 2040509550 0405tkkvr1305 ISSN 0921 - 7398 Sdu Uitgevers ’s-Gravenhage 2005

Tweede Kamer, vergaderjaar 2004–2005, Aanhangsel

2769