PvdA wil einde aan buitenlandse giften politieke partijen

woensdag 1 december 2010

DEN HAAG (PDC i) - PvdA i Tweede Kamerlid Pierre Heijnen i wil dat er een verbod komt voor Nederlandse politieke partijen op het aannemen van geldelijke giften uit het buitenland.

De aanleiding hiervoor is berichtgeving over financiering van de PVV i. Die partij zou veel geld uit het buitenland krijgen. Heijnen zegt daarover: "Dat moeten we niet willen. In Nederland voeren we binnenlandse politiek, buitenlandse giften moeten we wettelijk uitsluiten".

De PvdA wil dat minister Donner i (Binnenlandse Zaken i) in actie komt. Er zijn andere landen die al wel een verbod op buitenlandse sponsoring van partijen hebben. Nederland loopt daarin volgens de PvdA achter. Het liefst zou Heijnen ook een maximum van binnenlandse giften zien: 10.000 euro in plaats van de huidige 50.000 euro.

Heijnen benadrukt wel dat het geen PVV-pesten is: "Nu is het de PVV, morgen kan het een andere partij zijn. Dit is niet PVV-pesten, maar dit zijn zorgen over de beïnvloeding van de Nederlandse politiek door buitenlandse krachten of personen die er belang bij hebben."

Bron: ANP