Nederlandse maatregelen tegen kredietcrisis hebben gunstig effect

dinsdag 14 december 2010

DEN HAAG (PDC i) - De maatregelen die de Nederlandse overheid sinds de zomer van 2008 tegen de kredietcrisis heeft genomen, hebben een gunstig effect. Eind 2010 liep de staat in totaal € 44,2 miljard minder financieel risico dan exact een jaar eerder. Hier staat tegenover dat de looptijd van het merendeel van de financiële hulppakketten nog altijd niet exact bekend is.

Dit alles blijkt uit het vierde rapport dat de Algemene Rekenkamer i over de kredietcrisis heeft uitgebracht. In het rapport, dat op 14 december 2010 werd gepresenteerd, wordt tevens vermeld dat de afwikkeling van een aantal financiële interventies een belangrijk aandachtspunt voor de komende tijd is. Daarbij kan gedacht worden aan zaken als de hervorming van het depositostelsel, dat bescherming biedt aan spaargeld bij het faillissement van banken, of een verdere herstructurering van de financiële instellingen in algemene zin.

Aangaande de financiële steun aan Griekenland verschaft het rapport duidelijkheid over de risico's die Nederland op dit gebied loopt. De overheid zal tot 2014 maximaal € 4,7 miljard directe steun aan Athene bieden, terwijl via Europese stabiliseringmechanismen voor een maximum van € 28,8 miljard aan steun wordt verleend. Ook wordt gepoogd tot een overeenkomst met IJsland te komen over de voorfinanciering van de uitkering van het depositogarantiestelsel door De Nederlandsche Bank i (DNB) na het faillissement van Icesave.

Over de recente economische steun aan Ierland zijn in dit rapport nog geen cijfers opgenomen. In de volgende voortgangsrapportage over de financiële crisis (verwacht in mei 2011) zal hier wel op worden ingegaan.