Amendement Arib, over het invoeren van een alternatieve registratieplicht. - Regels betreffende de regulering van prostitutie en betreffende het bestrijden van misstanden in de seksbranche (Wet regulering prostitutie en bestrijding misstanden seksbranche)

Dit amendement i is onder nr. 29 toegevoegd aan wetsvoorstel 32211 - Wet regulering prostitutie en bestrijding misstanden seksbranche i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Regels betreffende de regulering van prostitutie en betreffende het bestrijden van misstanden in de seksbranche (Wet regulering prostitutie en bestrijding misstanden seksbranche) ; Amendement; Amendement Arib, over het invoeren van een alternatieve registratieplicht.
Document­datum 11-02-2011
Publicatie­datum 11-02-2011
Nummer KST3221129
Kenmerk 32211, nr. 29
Externe link originele PDF
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2010–2011

32 211

Regels betreffende de regulering van prostitutie en betreffende het bestrijden van misstanden in de seksbranche (Wet regulering prostitutie en bestrijding misstanden seksbranche)

Nr. 29

AMENDEMENT VAN HET LID ARIB

Ontvangen 10 februari 2011

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

Artikel 1 wordt als volgt gewijzigd:

1 Er wordt een definitie toegevoegd, luidende: GGD: een gemeentelijke gezondheidsdienst als bedoeld in artikel 14 van de Wet publieke gezondheid.

  • 2. 
    De definitie «registratiebewijs: het bewijs bedoeld in artikel 6;» vervalt.

Artikel 4 wordt als volgt gewijzigd:

  • 1. 
    In het derde lid komt de eerste volzin te luiden: Inschrijving vindt plaats door tussenkomst van door de burgemeester bij besluit aangewezen ambtenaren van de GGD.
  • 2. 
    Het vijfde lid, komt te luiden: 5. Bij het verzoek wordt opgave gedaan van de adresgegevens alsmede van het telefoonnummer dat de prostituee in advertenties zal gebruiken.
  • 3. 
    In het zevende lid vervalt de zinsnede «bescheiden en».

III

Artikel 5 wordt als volgt gewijzigd:

  • 1. 
    In het tweede lid wordt de zinsnede « De burgemeester, bedoeld in artikel 4, derde lid, doet» vervangen door: De ambtenaren van de GGD, bedoeld in artikel 4, derde lid, doen.
  • 2. 
    In het derde lid wordt de zinsnede « De burgemeester kan de registratie» vervangen door: De ambtenaren van de GGD kunnen de registratie.
  • 3. 
    In het vierde lid wordt de zinsnede « zo spoedig mogelijk aan de burgemeester» vervangen door: zo spoedig mogelijk aan de ambtenaren van de GGD.

IV

Artikel 6 wordt als volgt gewijzigd:

  • 1. 
    Het eerste lid komt te luiden:
  • 1. 
    De prostituee ontvangt door tussenkomst van de ambtenaren van de GGD, bedoeld in artikel 4, derde lid, het nummer waaronder zij is ingeschreven in het register, en de datum dat de geldigheid van de registratie vervalt.
  • 2. 
    In het tweede lid wordt « Het bewijs» vervangen door: Het registratienummer.
  • 3. 
    Er worden twee leden toegevoegd, luidende:
  • 3. 
    Tijdens het gesprek wordt gelet op signalen van prostitutie onder dwang.
  • 4. 
    Geconstateerde signalen van dwang worden doorgegeven aan de ambtenaren, aangesteld voor de uitvoering van de politietaak.

V

Artikel 8 wordt als volgt gewijzigd:

  • 1. 
    Het eerste lid komt te luiden:
  • 1. 
    Gegevens uit het register worden uitsluitend verstrekt aan de daartoe bij besluit van de burgemeester van die gemeente aangewezen ambtenaren van de GGD.
  • 2. 
    Na het eerste lid wordt een lid ingevoegd, luidende: 1a. De aangewezen ambtenaren van de GGD verstrekken het registratienummer van de prostituee op aanvraag aan de toezichthouders, bedoeld in artikel 27, alsmede aan de ambtenaren, aangesteld voor de uitvoering van de politietaak
  • 3. 
    In het derde lid wordt de zinsnede «, de registratie, bedoeld in artikel 5, en het registratiebewijs.» vervangen door: en de registratie, bedoeld in artikel 5.

VI

In artikel 22 wordt de zinsnede «over een registratiebewijs» vervangen door: over een registratienummer.

VII

Artikel 29 wordt als volgt gewijzigd:

  • 1. 
    Het eerste lid komt te luiden:
  • 1. 
    Met hechtenis van ten hoogste zes maanden of geldboete van de derde categorie wordt gestraft degene die gebruik maakt van seksuele diensten, aangeboden door een prostituee die werkzaam is voor een exploitant aan wie geen vergunning voor een prostitutiebedrijf is verleend.
  • 2. 
    Het tweede lid komt te luiden:
  • 2. 
    Het in het eerste lid strafbaar gestelde feit is een overtreding.

VIII

In artikel 30, eerste lid, vervalt onderdeel b.

IX

In artikel 36 wordt de zinsnede « 29, eerste lid, aanhef en onder a, en 30, eerste lid, aanhef en onder a,b en c» vervangen door: en 30, eerste lid, aanhef en onder a en c.

X

In artikel 37 wordt de zinsnede «De artikelen 29, eerste lid, aanhef en onder b» vervangen door: Artikel 29.

Toelichting

Dit amendement beoogt een registratieplicht voor prostituees in te voeren. Aan de hier voorgestelde registratieplicht kleven in veel mindere mate dan in het voorliggend wetsvoorstel het geval is, de risico’s van aantasting van de privacy en de kans dat de illegale prostitutie boven registratie wordt verkozen.

Het amendement introduceert een toetsingsmoment dat wel daadwerkelijk kan dienen om signalen over mensenhandel of andere vormen van prostitutie onder dwang waar te nemen.

– Prostitutie mag uitsluitend plaats vinden door een prostituee die is ingeschreven in het landelijk register van prostituees.

– Dat register is uitsluitend toegankelijk voor de daartoe aangewezen ambtenaren van de GGD.

– Toezichthouders krijgen geen directe toegang tot het register maar kunnen uitsluitend bij de bovengenoemde ambtenaren van de GGD verifiëren óf er sprake van registratie.

– Bij de inschrijving wordt getoetst op leeftijd, verblijfstitel, maar ook zal uitdrukkelijk tijdens een gesprek worden gelet op signalen van prostitutie onder dwang.

– Signalen van dwang vormen geen grond om registratie te weigeren maar zullen worden doorgegeven aan de politie.

– De prostituee krijgt geen pasje maar alleen een nummer waarmee zij is ingeschreven in het register.

– De controle door de toezichthouder of er sprake is van registratie vindt alleen plaats aan de hand van dat nummer.

Arib

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.