Gewijzigd amendement Van der Staaij ter vervanging van nr. 14 over de mogelijkheid voor de burgemeester de registratie van een prostituee te weigeren of schorsen - Regels betreffende de regulering van prostitutie en betreffende het bestrijden van misstanden in de seksbranche (Wet regulering prostitutie en bestrijding misstanden seksbranche)

Dit gewijzigd amendement i is onder nr. 50 toegevoegd aan wetsvoorstel 32211 - Wet regulering prostitutie en bestrijding misstanden seksbranche i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Regels betreffende de regulering van prostitutie en betreffende het bestrijden van misstanden in de seksbranche (Wet regulering prostitutie en bestrijding misstanden seksbranche) ; Amendement; Gewijzigd amendement Van der Staaij ter vervanging van nr. 14 over de mogelijkheid voor de burgemeester de registratie van een prostituee te weigeren of schorsen
Document­datum 17-03-2011
Publicatie­datum 17-03-2011
Nummer KST3221150
Kenmerk 32211, nr. 50
Externe link originele PDF
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2010–2011

32 211

Regels betreffende de regulering van prostitutie en betreffende het bestrijden van misstanden in de seksbranche (Wet regulering prostitutie en bestrijding misstanden seksbranche)

Nr. 50

GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID VAN DER STAAIJ TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 14

Ontvangen 17 maart 2011

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

Aan artikel 4, zesde lid, wordt onder vervanging van de punt aan het slot door een puntkomma een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • c. 
    er enig vermoeden bestaat dat de prostituee slachtoffer is van dwang, uitbuiting of mensenhandel.

II

In artikel 5 wordt, na het tweede lid, een lid ingevoegd, luidende: 2a. De burgemeester doet de registratie schorsen zolang er enig vermoeden bestaat dat de prostituee slachtoffer is van dwang, uitbuiting of mensenhandel.

III Na artikel 5 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 5a

Een burgemeester die op grond van artikel 4, zesde lid, onder c, een verzoek tot inschrijving weigert, of die op grond van artikel 5, lid 2a, een registratie doet schorsen, meldt deze weigering of schorsing onverwijld bij de ambtenaren die zijn aangesteld voor de uitvoering van de politietaak.

Toelichting

In artikel 4 zijn enkele gronden opgenomen op basis waarvan de burgemeester kan weigeren een prostituee te registreren. Juist het moment van registratie is een belangrijk moment voor de constatering of er sprake is van enigerlei vorm van dwang, uitbuiting of mensenhandel. Het zou ongewenst zijn wanneer registratie plaatsvindt, terwijl het risico bestaat dat een prostituee gedwongen wordt om voor een exploitant te werken. Dit amendement beoogt ervoor te zorgen dat een dergelijk vermoeden reden is om een prostituee (voorlopig) niet in te schrijven.

Indien er sprake is van een vermoeden dat een prostituee slachtoffer is van een vorm van dwang, uitbuiting of mensenhandel biedt dit amendement de burgemeester de mogelijkheid de inschrijving te schorsen.

Omdat niet op voorhand geldt dat de politie betrokken zal zijn bij de behandeling van het verzoek tot inschrijving en het gesprek, is het gewenst dat een burgemeester die constateert dat er een vermoeden is van dwang, uitbuiting of mensenhandel, dit vermoeden meteen meldt bij de politie. Er kan dan, indien gewenst in samenspraak met hulpverleners, zo snel mogelijk worden vastgesteld of het vermoeden gerechtvaardigd is.

Van der Staaij

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.