Gewijzigd amendement Arib ter vervanging van nr. 21 over het laten vervallen van de registratieplicht. - Regels betreffende de regulering van prostitutie en betreffende het bestrijden van misstanden in de seksbranche (Wet regulering prostitutie en bestrijding misstanden seksbranche)

Dit gewijzigd amendement i is onder nr. 59 toegevoegd aan wetsvoorstel 32211 - Wet regulering prostitutie en bestrijding misstanden seksbranche i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Regels betreffende de regulering van prostitutie en betreffende het bestrijden van misstanden in de seksbranche (Wet regulering prostitutie en bestrijding misstanden seksbranche) ; Amendement; Gewijzigd amendement Arib ter vervanging van nr. 21 over het laten vervallen van de registratieplicht.
Document­datum 21-03-2011
Publicatie­datum 21-03-2011
Nummer KST3221159
Kenmerk 32211, nr. 59
Externe link originele PDF
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2010–2011

32 211

Regels betreffende de regulering van prostitutie en betreffende het bestrijden van misstanden in de seksbranche (Wet regulering prostitutie en bestrijding misstanden seksbranche)

Nr. 59

GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID ARIB TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 21

Ontvangen 21 maart 2011

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

Artikel 2 vervalt.

Artikel 4 vervalt.

III

Artikel 5 vervalt.

IV

Artikel 6 vervalt.

V

Artikel 7 vervalt.

VI

Artikel 8 vervalt. VII

In artikel 17, onder c, vervalt: 22,. VIII

Artikel 22 vervalt.

IX

In artikel 27, tweede lid, vervalt: 29 en. X

Artikel 29 vervalt. XI

Artikel 30 wordt als volgt gewijzigd:

  • 1. 
    In het eerste lid vervalt «:
  • a. 
    handelt in strijd met artikel 2;
  • b. 
    handelt in strijd met artikel 7; c.».
  • 2. 
    Het tweede lid komt te luiden: 2. Het in het eerste lid strafbaar gestelde feit is een overtreding.

XII

In artikel 32 vervalt: , 22. XIII

Artikel 36 vervalt. XIV

In artikel 37 wordt «, aanhef en onder c, zijn» vervangen door: is.

Toelichting

Vanwege nota van wijziging bij dit wetsvoorstel wordt met dit amendement het amendement dat is ingediend onder nummer 21 vervangen. Het betreft vooral technische wijzigingen. De toelichting van het onderhavig amendement kan daarom ongewijzigd blijven.

Ook met onderhavig amendement vervalt de door het wetsvoorstel beoogde instelling van een landelijk register voor prostituees. De directe aanleiding hiervoor is de kritiek van de Raad van State en vele organisaties die begaan zijn met het lot van prostituees en slachtoffers van mensenhandel. Met een registratieplicht wordt het zicht en de grip op de branche niet vergroot.

Daarnaast werkt de registratieplicht contraproductief als het gaat om het reguleren van de branche en het voorkomen van misstanden. Het zal juist leiden tot vergroting van het illegale circuit met de daarbij behorende misstanden. De eerste vrouwen die zich zullen laten te registreren zullen naar alle waarschijnlijkheid juist degenen zijn die onder dwang werken: zij hebben immers geen keuze. Voor die vrouwen die hier illegaal zijn, geeft de wet de handelaar een extra dreigmiddel tegen de vrouw in handen. Prostituees die niet geregistreerd staan worden immers strafbaar gesteld. De handelaren zullen hun slachtoffers voorhouden dat als ze naar de politie durven stappen zij strafbaar zijn. Daarnaast zal de registratieplicht een drempel opwerpen voor vrouwen die legaal prostitutie willen uitoefenen uit angst voor verlies van anonimiteit en stigmatisering. Een (groot) deel van de zelfstandig werkende prostituees zal kiezen voor het illegale, niet vergunde circuit. Dit gaat ten koste van hun toegang tot en bereikbaarheid voor gezondheidszorg en hulpverlening.

Tenslotte zullen klanten niet langer misstanden melden omdat zij zelf strafbaar worden bij het gebruik maken van de diensten van een illegale prostituee of als zij verzuimd hebben naar haar pasje te vragen. Daarmee wordt een belangrijke vluchtweg voor slachtoffers van mensenhandel afgesloten.

Arib

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.