'Vervuilers krijgen subsidies door oneerlijke emissiehandel'

maandag 9 mei 2011

DEN HAAG (PDC i) - Bedrijven die veel bijdragen aan de luchtvervuiling krijgen onterecht subsidie van de overheid in de vorm van emissierechten. Dat is één van de conclusies uit een analyse van Natuur & Milieu. Vooral staalfabrikant Tata zou erg veel voordeel hebben bij de toekenning van emissierechten.

Sinds 2005 hebben grote bedrijven in de Europese Unie i emissierechten nodig om CO2 te mogen uitstoten. Op termijn zullen deze rechten verkocht worden, maar nu worden ze nog door nationale overheden verdeeld over bedrijven in het land. Overheden zorgen er daarbij voor dat grote internationaal concurrerende bedrijven zeker genoeg rechten krijgen, zodat hun productie niet gehinderd wordt.

Uit de analyse van Natuur & Milieu blijkt dat de overheid in veel gevallen een veel te ruime hoeveelheid emissierechten toekent. De rechten die deze bedrijven te veel krijgen kunnen zij vervolgens weer op de markt brengen. Tata Steel was in 2010 het bedrijf dat hiermee het meeste verdiende: zo'n 44 miljoen euro*. Volgens Natuur & Milieu is de te ruime toekenning van emissierechten hiermee een vorm van overheidssubsidie voor vervuilende bedrijven.

De Europese emissierechten zullen vanaf 2013 niet meer vooraf worden uitgegeven, maar achteraf vastgesteld aan de hand van de daadwerkelijke uitstoot. Staalfabrikanten hebben echter een rechtszaak aangespannen tegen de Europese Commissie i om deze stap tegen te houden. Achteraf toekennen zou volgens Natuur & Milieu een stap in de goede richting zijn, maar het zou nog beter zijn als de overheid alle rechten zou veilen, zodat er voor bedrijven een directe economische prikkel is om minder CO2 uit te stoten.

* aanvulling 12 mei 2011:

Na publicatie werd duidelijk dat het voordeel voor Tata niet 44 miljoen maar ruim 15 miljoen euro bedraagt. Natuur & Milieu geeft toe dat er een rekenfout is gemaakt.

Bron: Natuur&Milieu, Trouw, NRC Handelsblad 12 mei