Tweede Haagse Innovatiedebat “Topsectoren in Perspectief”

Kalender (Bron: swedeandsour / iStock.com)
swedeandsour / iStock.com
datum 17 oktober 2011
locatie Lange Voorhout 16 The Hague The Netherlands Toon locatie
aanwezigen L.J. (Laurens Jan) Brinkhorst i, M.J.M. (Maxime) Verhagen i e.a.
organisatie The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS) i

Op 17 oktober vindt op het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS) het tweede Haagse Innovatiedebat plaats met als thema “Reinventing Industry”. Het richt zich op de vraag hoe Nederland in de komende decennia zijn economische concurrentiepositie kan behouden en verstevigen. De titel Reinventing Industry verwijst naar de these dat een verdere versterking van de industrie een noodzakelijke voorwaarde is. Het heruitvinden van onze industriële basis is om meerdere redenen van belang. Niet alleen wordt een belangrijk deel van ons nationaal inkomen en van onze export gegenereerd door de industrie, de industrie vormt ook een onlosmakelijk fundament voor de verdere ontwikkeling van onze diensteneconomie. Daarnaast zien we dat de trend naar grootschalige offshoring en outsourcing op zijn retour is en lijkt sprake van een voorzichtige trend in de richting van strategische hervestiging in eigen land.

De bijeenkomst zal worden geopend door dhr. B. Leeftink, die als loco SG van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie verantwoordelijk is voor het topsectorenbeleid. Voorts zal dhr. A. Lundqvist - boegbeeld van het topteam High Tech - een reactie geven op de voor de bijeenkomst geschreven startnotitie van dhr. F. van der Zee (strateeg bij TNO). Dhr. L.J. Brinkhorst zal het Haagse Innovatiedebat voorzitten. De Haagse Innovatiedebatten zijn onderdeel van het programma Strategy and Change (S&C), een gezamenlijk initiatief van HCSS en TNO, en worden in samenwerking met het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie georganiseerd. Het betreft besloten ronde tafel discussies aan het Lange Voorhout met een select gezelschap. De Haagse Innovatiedebatten beogen bij te dragen aan een samenhangend en toekomstgericht Topsectorenbeleid dat de afzonderlijke sectorale agenda’s combineert en overstijgt door het kabinetsbeleid in breder perspectief, zoals internationale economische en geopolitieke verhoudingen, cross-sectorale uitdagingen en maatschappelijke innovatie, te plaatsen.

Deze debatreeks volgt op de S&C-publicatie ‘Nederlands concurrentievermogen en mondiale krachten’, een bundel met korte verkenningen voor de negen topsectoren die in februari is aangeboden aan minister Verhagen.

Meer informatie >> zie de PDF op de rechterkant


Inhoudsopgave van deze pagina:

1.

The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS)

Deze organisatie houdt zich bezig met strategisch onderzoek op het gebied van vrede en veiligheid. Het HCSS geeft advies op het gebied van internationale en nationale defensie- en veiligheidsvraagstukken aan de overheid, internationale instituties en het bedrijfsleven. De organisatie werkt veel samen met politieke en ambtelijke besluitvormers en het hogere management van bedrijven. Het HCSC is in 2007 opgericht als onafhankelijke denktank, maar is gelieerd aan TNO.

Het onderzoek van het HCSS kenmerkt zich door onafhankelijkheid, een multidisciplinaire benadering, specialistische kennis en heeft een strategische oriëntatie. Het onderzoek richt zich met name op internationale vrede en veiligheid, geopolitieke ontwikkelingen en trends, conflictbeheersing, defensietransformatie en terrorisme. De organisatie combineert haar brede, conceptuele kennis met de kennis van TNO op het gebied van technologie en kwalitatieve en kwantitatieve methoden. De onderzoeksresultaten worden gepresenteerd in de vorm van (beleids) aanbevelingen, strategische verkenningen en scenarioanalyses.

2.

Meer over...