Betere stages voor (V)MBO-talent, Hengelo

station Hengelo
datum 18 juni 2012
plaats Hengelo
locatie met aansluitend een lunch FORUM Kanaalweg 86 Aanmelden Toon locatie
organisatie FORUM - Instituut voor Multiculturele Vraagstukken (FORUM)

Succesvolle stages geven VMBO leerlingen betere kansen op de arbeidsmarkt. In deze bijeenkomst bespreken scholen, werkgevers en leerlingen welke knelpunten leerlingen ervaren en hoe stages succesvol kunnen verlopen.

Een stage in het (V)MBO betekent voor studenten een eerste kennismaking met de arbeidsmarkt. Een goed verloop is van belang voor de motivatie, schoolprestaties en toekomstkansen. Er wordt daarom veel energie gestoken in de samenwerking tussen scholen, leerlingen en stagebedrijven (de werkgevers). Toch komt het voor dat jongeren geen stage kunnen vinden, de verwachtingen tussen student en werkgever onvoldoende zijn afgestemd of de stagebegeleiding te wensen overlaat. FORUM organiseert een bijeenkomst om meer zicht te krijgen op de achterliggende knelpunten en op de mogelijkheden om succesvolle stages voor (V)MBO leerlingen vorm te geven.

De begeleiding van leerlingen is cruciaal om een passende stage te vinden en goed te doorlopen. Heeft de school voldoende tijd en mogelijkheden om leerlingen adequaat voor te bereiden en begeleiden? Biedt de werkgever hen voldoende ondersteuning en ruimte voor ontwikkeling? Is er een goede afstemming tussen school en werkgever over de leerdoelen, en krijgt de leerling nuttige feedback? Welke punten moeten verbeterd worden, en wie heeft hierbij de regie en verantwoordelijkheid?

Veel opleidingen zijn populair onder jongeren, maar bieden weinig perspectief op de arbeidsmarkt. Dit leidt niet alleen tot hoge jeugdwerkloosheid, maar heeft ook gevolgen voor de stagemogelijkheden: leerlingen krijgen een stageplaats die niet aansluit op hun wensen en mogelijkheden, of die zij niet tijdig kunnen afronden. Hoe kun je dit te voorkomen? Hoe kunnen scholen beter inspelen op de vraag vanuit de arbeidsmarkt en leerlingen hierop oriënteren?

Werkgevers klagen geregeld over het gebrek aan kennis en vaardigheden van leerlingen. Het gaat hierbij om vakkennis, om beheersing van de Nederlandse (vak)taal en communicatietechnieken, en om de algemene beroepshouding die nodig is om goed te functioneren binnen een bedrijf. Hoe kunnen leerlingen vooraf en tijdens hun stage beter voorbereid en begeleid worden bij het ontwikkelen van deze vaardigheden? Waar liggen de taken voor de scholen en de werkgevers?

FORUM wil een impuls geven aan een betere stagebegeleiding van jongeren door school en werkgevers met als doel goede onderwijsprestaties, meer zelfvertrouwen en minder vroegtijdige schooluitval. Wij nodigen u hiertoe graag uit om ervaringen uit te wisselen en nieuwe inspiratie op te doen:

Tijdens deze netwerkbijeenkomst worden, aan de hand van inleidingen en good practice’, ideeën en ervaringen uitgewisseld over de samenwerking tussen scholen, leerlingen en werkgevers om (V)MBO stages van jongeren te verbeteren. Deze partijen vormen samen de belangrijkste actoren voor succesvolle stages en kunnen hier een grote bijdrage aan leveren.

 

Programma

10.00 uur

Ontvangst met koffie en thee

10.30

Welkom door de dagvoorzitter Mohamed Mahdi

10.35

Het belang van een goede stage en aansluiting op de arbeidsmarkt in het (V)MBO door Zeki Arslan, programmamanager Onderwijs, Arbeidsmarkt en Maatschappelijke Ondersteuning, FORUM

10.55

Stageproblematiek uitgelicht door Jamal Chrifi, projectleider K!X

11.15

Debat n.a.v. discussiestellingen

12.15

Conclusies + actiepunten: Hoe kunnen scholen, studenten en werkgevers concreet bijdragen aan het verbeteren van (V)MBO stages?

12.30

Afsluiting met aansluitend een lunch

Datum en plaats

maandag 18 juni 2012

10.00 - 12.30 uur met aansluitend een lunch

FORUM

Kanaalweg 86

3533 HG Utrecht

Aanmelden

Via het aanmeldformulier >

Meer informatie

FORUM

Jamal Chrifi

e-mail: j.chrifi@forum.nl

tel.: 030 2974 354