Europese Burgerschapsprijs uitgereikt in Brussel

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 8 november 2012, 14:49.

Het Europees Parlement i creëerde in 2008 de Europese Burgerschapsprijs om Europeanen te bekronen voor uitzonderlijke verdiensten. Dit jaar werden 37 laureaten uit 19 lidstaten geselecteerd om deze te ontvangen. De winnaars kregen hun medailles in de nationale uitreikingceremonies en zij kwamen op 7 en 8 november in Brussel bijeen om hun werk te presenteren en leden van het Parlement te ontmoeten.

De winnaars zijn op diverse gebieden actief. Een deel van hen lieten projecten zien die gelieerd waren aan het thema van het Europees Jaar van actief ouder worden en solidariteit tussen generaties.

De prijs wordt uitgereikt voor verschillende activiteiten die het ideeëngoed van de EU uitdragen. Zo is er de erkenning voor de promotie van wederzijds begrip en integratie van de EU burgers en lidstaten. Ook grensoverschrijdende of transnationale samenwerking binnen de EU wordt beloond. Tenslotte richt de prijs zich ook tot dagelijkse activiteiten die een concrete uitdrukking geven aan de waarden van het handvest voor grondrechten van de EU.

Zowel burgers, groepen, verenigingen als organisaties kunnen de prijs winnen. Elk Europarlementslid heeft het recht om ieder jaar een kandidaat te nomineren.

U kunt in de links aan rechterzijde een lijst van de laureaten vinden en foto's van de bijeenkomst in Brussel.

REF. : 20120426STO44158