VVD-Kamerlid Van der Steur: Grondwet moet terug naar de basis

woensdag 21 november 2012

DEN HAAG (PDC i) - Tweede Kamerlid Ard van der Steur i (VVD) wil dat de Nederlandse Grondwet ontdaan wordt van overbodige artikelen. Dit zei hij gisteren tijdens het symposium 'Het Kamerlid en de Grondwet', dat werd georganiseerd door het Centrum van Parlementaire Geschiedenis (CPG) ter ere van het afscheid van hoogleraren Joop van den Berg i en Tijn Kortmann als lid van de wetenschappelijke raad van het CPG.

Van der Steur pleit ervoor sociale grondrechten uit de Grondwet te halen. Ook zet hij zijn vraagtekens bij bepalingen in de Grondwet over bijvoorbeeld waterschappen. Alleen datgene wat men wezenlijk beschermt wil hebben, zoals de klassieke grondrechten, zou in zijn optiek in de Grondwet een plaats moeten krijgen. Van der Steur pleit bovendien voor een grotere constitutionele bewustwording bij de Tweede Kamerleden.

Naast het Kamerlid kwamen ook de Nijmeegse hoogleraar staatsrecht Paul Bovend'eert i en parlementair historicus Bert van den Braak i aan het woord. Bovend'eert stelde dat de parlementaire immuniteit, geregeld door artikel 71 van de Grondwet, niet veranderd hoeft te worden. De Tweede Kamervoorzitter heeft via het Reglement van Orde i middelen om ervoor te zorgen Kamerleden zich niet beledigend uitlaten. 

Van den Braak gaf in zijn inleiding aan dat uit de grondwetsgeschiedenis blijkt dat Kamerleden, meer dan vaak wordt gedacht, heel actief betrokken zijn geweest bij grondwetsherzieningen.