Motie uit 1980 over pro-Europese uitleg Grondwet herroepen

woensdag 13 maart 2013

DEN HAAG (PDC i) - De Tweede Kamer gaat voortaan door een iets Nederlandse(r) bril naar sommige onderwerpen kijken. Het parlement nam daarover dinsdag een motie van Kees van der Staaij i van de SGP en Arie Slob i van de ChristenUnie i aan die een motie uit 1980 herroept.

Het ging destijds om een motie van VVD, D66 en CDA, die bepaalde dat bij twijfel over beslissingen toch vooral het Europese integratieproces voor ogen moest worden gehouden. Door de nieuwe motie zal er niet langer 'een per definitie EU-conforme interpretatie van de grondwet' zijn.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans i vreest dat er twijfel wordt gezaaid over Nederland als EU-lid terwijl er in de praktijk niks verandert. Het ging er volgens hem bij de motie van 1980 niet om dat de grondwet conform de EU uitgelegd zou worden. Het was de bevestiging van een bepaling uit 1964 van het Europese Hof van Justitie i, dat Europees recht i boven nationaal recht staat en dat het EU-lidmaatschap tot juridische en politieke verplichtingen leidt.