EU landen moeten principes rechtsstaat hoog houden

Met dank overgenomen van Ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) i, gepubliceerd op donderdag 14 maart 2013, 15:33.

'Het waarborgen van onze waarden en welvaart lukt alleen als we de rechtsstaat in onze landen hooghouden. Daarom moeten we elkaar beter aanspreken als we reden hebben zeer bezorgd te zijn, zoals in het geval van Hongarije,' aldus minister Timmermans vanmiddag in Helsinki tijdens zijn gesprek met minister Tuomioja van Buitenlandse Zaken.

Beide bewindspersonen spraken ook over de EU relaties met Rusland, en de situatie in Afghanistan en Syrië.

Eerder op de dag sprak minister Timmermans met Minister Stubb van Europese Zaken en Buitenlandse Handel over het democratisch draagvlak voor Europese samenwerking te versterken. 'De EU belooft vaak te veel, Brussel lijkt voor zichzelf te werken, en veel mensen zien niet hoe zij Europese samenwerking kunnen beinvloeden. Daarom is het zo belangrijk dat nationale parlementen een grotere rol krijgen bij Europese besluitvorming', aldus Timmermans.

Verder is afgesproken dat de bewindspersonen elkaar regelmatig zullen consulteren. Daarom zullen Minister Tuomioja en minister Stubb Nederland op korte termijn bezoeken.

Nederland en Finland onderhouden intensieve economische betrekkingen. Voor Finland is Nederland na Rusland, Zweden en Duitsland, de vierde handelspartner. Voor Nederland is Finland de 16e handelspartner. In 2011 exporteerde Nederland voor 4,3 miljard Euro naar Finland, meer dan naar Canada en Brazilië samen. De import uit Finland was 3,9 miljard euro groot. Nederland is ook een van de grootste investeerders in Finland, met name in de maritieme sector, energie, afvalverwerking en voedingsmiddelen.