Stemmingen over moties ingediend bij de behandeling van het wetsvoorstel Regels betreffende de regulering van prostitutie en betreffende het bestrijden van misstanden in de seksbranche (Wet regulering prostitutie en bestrijding misstanden seksbranche) (32211)

1.

Kerngegevens

Officiële titel Stemmingen over moties ingediend bij de behandeling van het wetsvoorstel Regels betreffende de regulering van prostitutie en betreffende het bestrijden van misstanden in de seksbranche (Wet regulering prostitutie en bestrijding misstanden seksbranche) (32211)
Document­datum 09-07-2013
Publicatie­datum 10-07-2013
Nummer HEK20122013-35-14
Kenmerk 32211; 32211;K; 32211;L
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Sprekers

Mevrouw Strik (GroenLinks)
Mevrouw Duthler (VVD)
De heer Holdijk (SGP)

14 Stemmingen

Aan de orde zijn de stemmingen over moties ingediend bij de behandeling van het wetsvoorstel Regels betreffende de regulering van prostitutie en betreffende het bestrijden van misstanden in de seksbranche (Wet regulering prostitutie en bestrijding misstanden seksbranche) (32211),

te weten:

    • de motie-Strik c.s. over betrokkenheid van zelforganisaties van prostituees bij het prostitutiebeleid en het representeren van de belangen van sekswerkers (32211, letter K);
    • de motie-Strik c.s. over splitsing van het wetsvoorstel door middel van een novelle ten behoeve van de uniforme vergunningplicht (32211, letter L).

(Zie vergadering van 8 juli 2013.)

De voorzitter:

Mevrouw Strik wenst het woord.

©

foto M.H.A. (Tineke)  Strik
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)
Mevrouw Strik (GroenLinks):

Voorzitter. In de brief van 25 juni en in de derde termijn van gisteren heeft de minister mijn motie met letter K ontraden. Volgens de minister ondersteunt de regering op dit moment al een organisatie waar prostituees klachten of signalen van misstanden kunnen melden, een organisatie die hen bijstaat bij conflictbemiddeling en juridische vragen of bij het vormen van een zelfstandig ondernemerschap en die tevens betrokken is bij de ontwikkeling van het prostitutiebeleid. De ondertekenaars van de motie achten een dergelijke bundeling van diensten van groot belang omdat het de positie van prostituees versterkt en hen onafhankelijker maakt en omdat vanwege de laagdrempeligheid signalen van misbruik al bij de kiem kunnen worden ontdekt en aangepakt. Dit zijn feitelijk de doelstellingen van het wetsvoorstel dat nu wordt aangehouden in afwachting van de novelle.

De minister heeft mijn fractie er niet van kunnen overtuigen dat thans al in voldoende mate een dergelijke bundeling van diensten wordt aangeboden. Bovendien is de toekomst van Stichting Geisha, de enige zelforganisatie die nu wordt ondersteund, uiterst onzeker. Deze stichting zal in het najaar beleidsaanbevelingen doen in dit verband. De minister heeft aangegeven deze aan de Tweede Kamer te zullen sturen met een kabinetsappreciatie. Wij verzoeken de minister de afschriften hiervan ook aan ons te doen toekomen. In afwachting van de kabinetsvoornemens en de kabinetsappreciatie houd ik deze motie aan.

De voorzitter:

Op verzoek van mevrouw Strik stel ik voor, haar motie (32211, letter K) aan te houden.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Dan gaan we stemmen over de motie-Strik c.s. (32211, letter L).

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen vooraf.

©

foto A.W. (Anne-Wil)  Duthler
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)
Mevrouw Duthler (VVD):

Voorzitter. Mijn fractie wenst haar dank en waardering uit te spreken voor de bereidheid van de minister om een novelle in te dienen waaruit de vergewisplicht van klanten van prostituees is geschrapt. Wat overblijft, zijn de vergunningplicht en de registratieplicht. Mijn fractie is overtuigd van de noodzaak en het belang van de invoering van een uniforme landelijke vergunningplicht. Dat staat niet ter discussie. Mijn fractie beoordeelde de vormgeving van de landelijke registratie en de waarborgen voor de privacybescherming van prostituees, zoals de minister deze bij ontwerp-AMvB had uitgewerkt, als voldoende. De minister heeft gisteravond toegezegd dat hij deze in zijn contacten met de gemeenten die zelf een register gaan bouwen, onder de aandacht zal brengen. Met dit in het achterhoofd en overwegende dat de effectiviteit van de registratieplicht niet heel overtuigend is komen vast te staan, heeft mijn fractie besloten om voor de motie-Strik c.s. met letter L te stemmen.

©

foto G. (Gerrit)  Holdijk
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)
De heer Holdijk (SGP):

Voorzitter. Gedurende de behandeling van het wetsvoorstel in deze Kamer heb ik door te spreken dan wel door te zwijgen het voorstel zoals het er lag, gesteund, hoewel ik teleurgesteld was over het feit dat in het voorstel niet de verhoging van de leeftijdsgrens voor prostituees van 18 naar 21 jaar was opgenomen. Nu een deel van het wetsvoorstel, niet door mijn toedoen overigens, wordt geamputeerd, zou daarin een reden gevonden kunnen worden om mijn stem aan het voorstel te onthouden. Aangezien ik echter niet blind ben voor de feiten en aangezien ik de positie van de regering in dit debat onderken, zal ik het mindere in dit geval niet om het meerdere verwerpen. Dit is eigenlijk een soort stemverklaring over het wetsvoorstel als zodanig, maar het houdt ook verband met mijn standpunt over deze motie.

De motie met letter K kan ik inhoudelijk niet bijvallen. Dat zal uit het voorgaande duidelijk geworden zijn. Uit het oogpunt van correcte wetgeving acht ik het juist dat het wetsvoorstel via een wijziging, een novelle, wordt aangepast. Dat lijkt mij beter dan het voornemen om belangrijke onderdelen van het wetsvoorstel niet in werking te laten treden. Daarom zal ik de motie steunen.

In stemming komt de motie-Strik c.s. (32211, letter L).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de VVD, de PvdA, het CDA, de SGP, de SP, D66, GroenLinks, de PvdD, de OSF en 50PLUS voor deze motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de fracties van de ChristenUnie en de PVV ertegen, zodat zij is aangenomen.


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.