Novembereditie Hofvijver volledig in het teken van het Koninkrijk

maandag 25 november 2013

DEN HAAG (PDC i) - De aankomst van Koning Willem i I uit Engeland wordt aanstaande zaterdag op grootse wijze herdacht. Ook de nieuwste editie van De Hofvijver staat geheel in het teken van het tweehonderdjarig bestaan van ons Koninkrijk.

Hoe kregen de overige herdenkingen gestalte? Bert van den Braak i schrijft dat men honderdvijftig jaar geleden het Binnenhof met de grond gelijk wilde maken en vervangen door het Paleis der Staten-Generaal i, omdat dit Paleis voor meer historische bewustwording zou moeten zorgen.

De gedecentraliseerde eenheidsstaat werd in 1813 naar Frans voorbeeld ook in ons land ingevoerd. Wytze van der Woude i houdt deze tegen het licht. Hoe houdbaar is deze staatsvorm heden ten dage, nu lagere overheden steeds meer taken voor minder geld toebedeeld krijgen?

Hoe zit dat eigenlijk met de partijvorming tijdens de afgelopen 200 jaar? Remieg Aerts legt uit dat Nederland in de beginperiode helemaal klaar was met partijstrijd en politiek, het land wilde rust, reinheid en regelmaat. Niet alleen deze beginperiode van partijvorming wordt onder de loep genomen, Simon Otjes i legt uit hoe partijen veranderden van Kamerclubs tot geoliede campagnemachines.

Lees de novembereditie van De Hofvijver