Senator Koole pleit voor aanpassing wetsvoorstel raadplegend referendum

woensdag 9 april 2014

DEN HAAG (PDC i) - Er moet een horizonbepaling worden opgenomen in het wetsvoorstel voor een raadgevend referendum. Een raadgevend referendum zou daardoor niet langer gehouden kunnen worden wanneer een correctief referendum in werking treedt. Dat bepleitte senator Koole i (PvdA) tijdens het debat in de Eerste Kamer over de initiatiefwetsvoorstellen voor een raadgevend en correctief referendum. Koole vroeg tevens om het vastleggen van een opkomstdrempel van 30 procent.

De initiatiefnemers van het voorstel, te weten de Tweede Kamerleden Fokke i (PvdA), Voortman i (GroenLinks) en Schouw i (D66), gaven aan de Eerste Kamer deze week per brief te zullen informeren over de twee suggesties van senator Koole.

Minister Plasterk zei dat dat de regering over beide wetsvoorstellen neutraal adviseert. Als de Kamer één of beide wetsvoorstellen aanvaardt, dan zal de regering de voorstellen bekrachtigen. De minister benadrukte dat het moet gaan om een laatste redmiddel en dat het geen standaard praktijk moet worden.

Bron: Eerste Kamer, NOS