Europese Raad: Schulz pleit voor politieke oplossing voor Oekraïne

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 1 september 2014, 17:09.

EP-Voorzitter Martin Schulz i bij aankomst bij de Raad op zaterdag 30 augustus © The Council of the European Union

"Een directe militaire confrontatie tussen Oekraïne en Rusland zou de situatie volledig uit de hand kunnen laten lopen. De partijen betrokken bij het conflict en de internationale gemeenschap moeten alles doen wat in hun macht ligt om dit te voorkomen," zei de EP-voorzitter in zijn toespraak aan de staatshoofden en regeringsleiders tijdens de start van de Europese Raad op zaterdag 30 augustus. Deze bijzondere bijeenkomst was gewijd aan de benoeming van kandidaten voor topfuncties bij de EU.

Schulz drong er bij de leden van de Europese Raad op aan om tot een besluit te komen over "verdere sancties enerzijds en nog meer vastberaden diplomatieke en politieke inspanningen anderzijds".

Hij riep Rusland op om zijn troepen uit Oekraïne terug te trekken en om de troepenmacht aan de grens met Oekraïne te verkleinen. "We moeten Oekraïne voorzien van de financiële en politieke hulp die het nodig heeft om deze grote uitdagingen te overwinnen, zodat het kan blijven bestaan als een verenigd en onafhankelijk land," voegde hij eraan toe.

EU "geconfronteerd met uiterst gevaarlijke conflicten"

"Er worden oorlogen gevoerd in onze directe omgeving, staten staan op instorten en burgers zijn voor verschrikkelijke wreedheden op de vlucht. We worden geconfronteerd met uiterst gevaarlijke conflicten, in het oosten en in het zuiden,” zei hij en hij riep de EU op om een ambitieuzere en actievere internationale rol te spelen.

Schulz liet weten dat de EU al humanitaire hulp aan Irak, Syrië, Gaza of Oekraïne verstrekt maar hij benadrukte dat de behoefte veel groter is dan de beschikbare middelen. "We dringen er bij de Raad en de Commissie op aan om prioritair de achterstand van de betalingen voor humanitaire hulp te overwinnen door de goedkeuring van de noodzakelijke wijzigingen van de begroting," zei hij

Evenwichtige man/vrouw verhouding in de Commissie

Schulz uitte zijn zorg over het feit dat de potentiële kandidaten voor de nieuwe Commissie vrijwel uitsluitend mannen zijn. "Een Commissie die geen passend evenwicht tussen de geslachten heeft - wat momenteel het geval lijkt te zijn - zou mogelijk uiteindelijk niet de meerderheid in het parlement kunnen veiligstellen en worden afgewezen," liet hij weten.

De Poolse premier Donald Tusk en de Italiaanse minister van Buitenlandse zaken Federica Mogherini werden benoemd als respectievelijk Voorzitter van de Europese Raad en Hoge Vertegenwoordiger van de Unie voor Buitenlandse zaken en Veiligheidsbeleid tijdens de bijzondere top op 30 augustus.