#EPhearings2014: hoorzittingen kandidaat-Commissarissen van start op maandag

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op vrijdag 26 september 2014, 13:07.

Alle 27 leden van de Europese Commissie i van het team van de verkozen Voorzitter, Jean-Claude Juncker i verschijnen voor hoorzittingen in het Europees Parlement i. Vanaf 29 september worden zij allemaal gedurende drie uur onderworpen aan de vragen van de Europarlementariërs. De EP-commissies i zullen de competentie en kennis van de kandidaat-Commissarissen testen voordat het EP stemt over de vraag of de nieuwe Commissie kan worden goedgekeurd.

De hoorzittingen beginnen op 29 september en loopt tot en met 7 oktober. Voor de gedetailleerde planning, klik hier.

De Belgische kandidaat-Commissaris, Marianne Thyssen i, wordt op 1 oktober vanaf 09.00 uur ondervraagd over de aan haar toegewezen portefeuille werkgelegenheid, sociale zaken, vaardigheden en arbeidsmobiliteit.

De Nederlandse kandidaat-Commissaris, Frans Timmermans i, zal als Eerste vicevoorzitter van de Commissie verantwoordelijk worden voor betere regelgeving, interinstitutionele betrekkingen, rechtsstaat en Handvest van de grondrechten i. Zijn hoorzitting is gepland op dinsdag 7 oktober vanaf 14.30 uur.

Voorafgaand aan de hoorzittingen geven de kandidaat-Commissarissen antwoord op schriftelijke vragen van Europarlementsleden. Tijdens een vraag-en-antwoordsessie beoordelen de EP-commissie(s) die te maken hebben met de portefeuille van de kandidaat zijn of haar algemene bekwaamheid, Europese inzet en specifieke kennis met betrekking tot de portefeuille. Alle hoorzittingen duren drie uur.

Het Parlement heeft het laatste woord

De plenaire vergadering moet de Commissie als geheel goedkeuren voordat zij van start kan gaan.

Het is in het verleden gebeurd dat na een negatieve beoordeling in de hoorzittingen, een kandidaat door het betreffende land werd ingetrokken of dat portefeuilles werden herschikt.

Volg de hoorzittingen

De hoorzittingen worden live uitgezonden op onze website en verschillende online platforms bieden een kans om de reacties op de sociale media te volgen.

Zoek met # EPhearings2014 op Twitter voor commentaar en reacties of kijk wat de meest besproken onderwerpen zijn op ons Twitter dashboard.

Lees onze samenvatting van de hoorzittingen op onze Storify-pagina met citaten, foto's, video's en achtergrondinformatie.

Er is meer informatie over de kandidaten en het proces op onze speciale website voor de hoorzittingen.

REF. : 20140925STO70401