Gezamenlijke delegatievergadering i.v.m. IPKO, Den Haag

Tweede Kamer verhuizing
Tweede Kamer
datum 21 april 2015 16:45 - 17:30
plaats Den Haag
locatie Gebouw Tweede Kamer i Toon locatie
zaal Suze Groenewegzaal
toegankelijkheid besloten bijeenkomst
organisatie Tweede Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties (KR) i

Agendapunten

  • 1. 
    Kabinetsreactie op afsprakenlijst Interparlementair Koninkrijksoverleg januari 2015

    Te behandelen:

    • 33845 i-i Brief regering d.d. 19 maart 2015 - R.H.A. Plasterk, minister van Binnenlandse Zaken en KoninkrijksrelatiesKabinetsreactie op afsprakenlijst Interparlementair Koninkrijksoverleg januari 2015
  • 2. 
    Concept-agenda IPKO

    Voorstel: Tijdens het IPKO van januari 2015 is over een aantal punten besloten dat deze in beginsel geagendeerd zouden worden op het komende IPKO (zie afsprakenlijst, 33845 i, nr. 5 i). Het gaat hierbij om de volgende onderwerpen:

    − Terugkoppeling economische kansen in het Koninkrijk;

    − Terugkoppeling energie;

    − Terugkoppeling onderwijs;

    − Terugkoppeling integriteit van bestuur;

    − Terugkoppeling gezondheidszorg (conferentie);

    − Terugkoppeling jeugd en jongeren, inclusief kansarme jongeren;

    − Terugkoppeling discriminatie;

    − De gebruikmaking van artikelen 15 en 21 van het Reglement voor de

    Gouverneur door de Rijksministerraad en de screening van kandidaatministers

    met een gezamenlijk normstelsel.

    Voorts is ten aanzien van het onderwerp 'geschillenregeling' onder meer besloten dat de regeringen direct na de komende Koninkrijksconferentie de

    stand van zaken met betrekking tot dit onderwerp aan de respectievelijke

    parlementen van het Koninkrijk doen toekomen, zodat dit in het

    eerstvolgende IPKO kan worden besproken.

    Ten aanzien van het onderwerp 'geschillenregeling' wordt voorgesteld om namens de Staten-Generaaldelegatie in de videoconference van het Presidium van volgende week voor te stellen dit onderwerp tot een eerstvolgend IPKO aan te houden, omdat de Koninkrijksconferentie pas na het IPKO zal zijn, en de afspraken bij dit onderwerp grotendeels afhangen van deze Koninkrijksconferentie.

    Ten aanzien van het onderwerp 'De gebruikmaking van artikelen 15 en 21 van het Reglement voor de Gouverneur door de Rijksministerraad en de screening van kandidaatministers met een gezamenlijk normstelsel' wordt eveneens voorgesteld om in de videoconference van het Presidium voor te stellen dit onderwerp aan te houden tot een eerstvolgend IPKO, in afwachting van de voorlichting van de Raad van State over dit onderwerp.

    Ten aanzien van het onderwerp 'gezondheidszorg' wordt opgemerkt dat er een brief van derde is ontvangen inzake knelpunten volksgezondheid BES-eilanden (zie in Parlis onder tabblad gerelateerde zaken van deze activiteit).

    Voorts ligt de vraag voor of er, naast bovengenoemde onderwerpen, andere onderwerpen zijn die de commissies voor willen dragen om in de videoconference van het Presidium voor te stellen.

    Voor alle zekerheid nog de attendering dat het IPKO dit jaar slechts drie volle dagen omvat; 27 t/m 29 mei, waarbij het programma op woensdag 27 mei rond 9.00 uur begint en vrijdag 29 mei aan het eind van de middag eindigt.

    Bovenstaande brengt ook met zich mee dat er ruimte is voor één werkbezoek in het programma. Mede n.a.v. een suggestie van de Curaçaose delegatie worden momenteel voorbereidingen getroffen voor een werkbezoek aan de Rotterdamse haven.

  • 3. 
    Stand van zaken werkgroepen

    Ter bespreking: Verdeling woordvoerderschappen en woordvoerders

    In de gezamenlijke vergadering van 3 februari jl. is door de commissies de wens uitgesproken de bespreking van de verschillende onderwerpen goed voor te bereiden. Bij een de onderwerpen die ter terugkoppeling op de agenda staan zijn reeds werkgroepen gevormd met een lid uit elk der delegaties. Voor eventuele nieuwe onderwerpen wordt voorgesteld om één delegatielid aan te wijzen als woordvoerder/inleider, welke voorafgaand aan het IPKO een A4 opstelt over het te bespreken onderwerp, en dit kort toelicht tijdens het IPKO. Tevens wordt voorgesteld om de overige delegaties te verzoeken  eveneens een inleider/woordvoerder aan te wijzen, en deze te vragen tijdig een A4 aan te leveren.

  • 4. 
    Datum volgende delegatievergadering i.v.m. IPKO

    Voorstel: 28 april 2015 van 17.30-18.15 uur (aansluitend aan de videoconferentie) of 19 mei 2015 van 17.00-17.45 uur.

    De Videoconference van het Presidium zal volgende week dinsdag, 28 april, van 16.30 tot 17.30 uur plaatsvinden. Indien de commissies de uitkomsten van de videconference (en het eventueel verdelen van de woordvoerders/inleiders) wensen te bespreken, zijn hiervoor (vanwege het meireces op 5 en 12 mei) twee mogelijkheden, namelijk aansluitend aan de videoconference op 28 april 2015 of op 19 mei 2015, de week voorafgaand aan het IPKO.


Inhoudsopgave van deze pagina:

1.

Commissievergaderingen Tweede Kamer

2.

Tweede Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties (KR)

Deze Tweede Kamercommissie i houdt zich bezig met het beleid inzake Aruba, Curaçao en Sint Maarten, de andere drie landen van het Koninkrijk der Nederlanden.

Dit betreft onder meer

3.

Meer over...