Plasterk ziet weinig reden tot aanpassen Grondwettelijk bestuursmodel

donderdag 23 april 2015

DEN HAAG (PDC i) - Minister Plasterk i ziet geen reden herziening van hoofdstuk 7 (andere overheden) van de Grondwet spoedig te agenderen. Dat schrijft hij in een 'Beschouwing' over die mogelijke herziening, die hij aan de Tweede en Eerste Kamer heeft gestuurd. Om die visie was door de Eerste Kamer gevraagd.

De huidige grondwettelijke bepalingen kenmerken zich volgens de minister door een grote mate van openheid en flexibiliteit. Veel wordt overgelaten aan de gewone wetgever. Het stelsel is daarmee goed in staat in te spelen over veranderde opvattingen. Alleen bij de bestuurlijke indeling en bij regionale bestuursvormen zouden zich knelpunten kunnen voordoen, die grondwetsherziening noodzakelijk kunnen maken.

De minister ziet evenmin noodzaak om het medebewind (de uitvoering van rijkstaken) van gemeenten anders te normeren en dat geldt eveneens voor het 'hoofdschap'van de gemeenteraad. Ook het dualistische bestuursmodel dat in 2002 werd ingevoerd, blijkt in de praktijk ondanks dat 'hoofdschap' goed te werken.

Bron: kamerstuk 31.570, nr. 28