De Hofvijver: Eerste Kamer geen hindermacht

dinsdag 28 april 2015

DEN HAAG (PDC i) - 'De Eerste Kamer heeft zich tot nu toe tijdens het tweede kabinet-Rutte niet ontpopt als hindermacht.' Tot die conclusie komt Bert van den Braak i aan de hand van onderzoek naar het doen en laten van de Eerste Kamer. 'Het kabinet kon het overgrote deel van het wetgevingsprogramma met medewerking van de senaat tot stand brengen. In vergelijking met voorgaande kabinetten is er geen sprake geweest van 'blokkades' van wetsontwerpen door de Eerste Kamer,' zo meldt de nieuwsbrief van het Montesquieu Instituut i 'De Hofvijver' deze maand. 

Vooruitlopend op de verkiezingen van de Eerste Kamer - aan het einde van de volgende maand - belicht de vandaag verschenen Hofvijver de senaat vanuit verschillende invalshoeken, zoals de verkiezingen, het tweekamerstelsel, Europese regelgeving, de politieke versnippering en wetgeving. Uit de lange geschiedenis van de Eerste Kamer diept de Hofvijver de Eerste Kamer op als toneel van een een staaltje partijpolitiek uit het begin van de zestiger jaren van de vorige eeuw.

De rubriek 'Europa en lidstaten' komt met een analyse van de Finse verkiezingen en blikt vooruit op de verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk. Een 'update' over Griekenland en het TTIP-debat completeren deze rubriek.