Schulz in Auschwitz: "Wij zijn samengekomen om de herinnering levend te houden"

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op vrijdag 8 mei 2015, 14:15.

"Jullie hebben op deze donkere plek, hoop gebracht dat we samen kunnen en zullen strijden tegen de terugkeer van antisemitisme en racisme, intolerantie, en ultranationalisme," zei EP-voorzitter Martin Schulz i in een gesprek met jongeren tijdens de herdenkingsplechtigheid 'De trein der 1000' op 8 mei in Auschwitz Birkenau. Het evenement brengt 1.000 jongeren uit verschillende Europese landen samen die een symbolische, treinreis ter herdenking namen vanuit Brussel naar Krakau.

Schulz: "We zijn hier vandaag in Auschwitz samengekomen om de herinnering levend te houden. Herinneren is pijnlijk. Maar we moeten elke generatie leren hoe deze barbaarse daden van het kwaad konden gebeuren in één van de meest gemoderniseerde samenlevingen van die tijd."

De bevrijding van het Duitse naziconcentratiekamp in Auschwitz door Sovjettroepen is dit jaar zeventig jaar geleden. Het was het grootste dodenkamp waar meer dan 1.100.000 mensen hun leven verloren.

De leden herdachten de bevrijding in januari en in april riepen zij op tot de erkenning van 2 augustus als dag om de Romaslachtoffers van de Holocaust te herdenken.

REF. : 20150507STO53210