Premier Rutte: parlementaire democratie is om trots en zuinig op te zijn

vrijdag 16 oktober 2015

DEN HAAG (PDC i) - De parlementaire democratie is essentieel geweest voor onze welvaart, vrijheid en rechtsstatelijkheid en is daarom iets om trots en zuinig op te zijn. Dat zei premier Rutte i tijdens de herdenking van de eerste bijeenkomst in Den Haag van de sinds 200 jaar uit twee Kamers bestaande Staten-Generaal i. De herdenking vond plaats in een bijzondere Verenigde Vergadering in de Ridderzaal, die werd bijgewoond door koning Willem-Alexander.

Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol i wees op de rol die het parlement speelt in een stelsel van checks and balances in onze rechtsstaat. Niet alleen de opvatting van de meerderheid, maar ook die van minderheden heeft daarin een belangrijke plaats.

Haar collega van de Tweede Kamer, Anouchka van Miltenburg i, stelde dat het parlement besluiten neemt in het belang van het gehele volk. Daarbij kunnen standpunten (begin) en uitkomsten best verschillen. De geschiedenis heeft laten zien dat door het zoeken naar consensus goede resultaten zijn behaald.

De bijeenkomst werd opgeluisterd door muziek, een fietsacrobaat en drie korte films, en werd bijgewoond door parlementsleden, kabinet, oud-Kamervoorzitters, ministers van staat i en vertegenwoordigers van de rijksdelen en van andere landen.

meer informatie en toespraken