D66 wil neutrale tekst voor afkondiging wetten

vrijdag 8 januari 2016

DEN HAAG (PDC i) - D66 komt met een initiatiefwetsvoorstel om uit de inleidende tekst (de preambule) van wetten de woorden 'bij de gratie Gods' te schrappen. Dat heeft Kamerlid Stientje van Veldhoven i aangekondigd (Het heeft dus niet te maken met de ondertekening van wetten).

Van Veldhoven vindt dat de staat neutrale tekst moet gebruiken in het afkondingsformulier, omdat veel burgers zich niet herkennen in de goddelijke soevereiniteit. Er wordt volgens haar bij wetgeving ten onrechte een relatie met religie gelegd. Er zou dan alleen komen te staan "Wij Willem-Alexander, Koning der Nederlanden". 

Sinds de Grondwet van 1983 staat het formulier waarmee wetten worden afgekondigd niet meer in de Grondwet, maar de additionele bepaling (artikel XIX) dat dit nader geregeld moet worden, is nog niet uitgevoerd. Daarom wordt nog steeds gebruikgemaakt van de tekst uit de Grondwetversie van 1972 (artikel 81).

Bij de Grondwetsherziening van 1983 was het vooral de PvdA-fractie (Tweede Kamerlid Hein Roethof i) die pleitte voor een neutrale tekst.

Bron: www.d66.nl