Schulz: "We kunnen en mogen onze problemen niet aan Turkije uitbesteden"

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 17 maart 2016, 18:32.

Gesprekken met Turkije over het omgaan met de vluchtelingcrisis mogen niet worden gekoppeld aan de inspanningen van het land om tot de EU toe te treden, waarschuwde Martin Schulz i. De EP-voorzitter richtte zich op de Europese staatshoofden en regeringsleiders aan het begin van de EU-top op 17-18 maart. "Turkije zal geen korting krijgen op de persvrijheid, de bescherming van minderheden, de scheiding der machten of de rechtsstaat", zei hij en noemde ze "niet-onderhandelbare kwesties".

Schulz zei dat de EU en Turkije belangrijke partners zijn: "We hebben een partnerschap nodig, geen afhankelijkheid van Turkije. We kunnen en mogen onze problemen niet aan Turkije uitbesteden."

Het Parlement wil ook meer informatie over terugkeer naar Turkije en over hervestiging in de EU, zei hij. De leden willen weten hoe Turkije aan de voorwaarden wil voldoen om te worden beschouwd als een ‘veilig derde land’ en welke garanties er zijn dat terugkerende vluchtelingen niet meer worden overgedragen aan mensen die hen vervolgen.

De EP-voorzitter benadrukte ook dat elke regeling bereikt met Turkije geen asiel- en migratiebeleid van de EU kan vervangen. Hij riep op tot een herziening van de bestaande regels en de oprichting van een Europese kust- en grenswacht, zoals voorgesteld door de Europese Commissie i.

Schulz riep de lidstaten op om de hervestiging van vluchtelingen uit Griekenland naar hun land te versnellen om de duizenden mensen die zich in erbarmelijke omstandigheden in de buurt van de grens met de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië bevinden, te helpen.

Daarnaast zei Schulz dat meer steun moet worden gegeven aan Jordanië en Libanon, die samen 2,9 miljoen vluchtelingen huisvesten: "Wat een voorbeeld van vrijgevigheid en menselijk fatsoen! Toch hebben beide landen hun grenzen bereikt."

De Voorzitter zei dat hoewel de migratiecrisis met de dag urgenter wordt, de economie ook belangrijke blijft. "Het stimuleren van groei en werkgelegenheid moet voor ons een prioriteit zijn," zei hij, erop wijzend dat de Europese economie slechts langzaam aan het herstellen is en dat de werkloosheid nog steeds hoog blijft.