Genomineerden Jos Brink Prijs 2017 bekend, Rotterdam

Erasmusbrug in Rotterdam
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 21 mei 2017
plaats Rotterdam
aanwezigen M. (Jet) Bussemaker i, B.O. (Boris) Dittrich i e.a.

De genomineerden voor de Jos Brink Oeuvreprijs zijn: café Lellebel, politieagente Ellie Lust en de voorzitter van het Nederlandse Netwerk voor Intersekse Miriam van der Have. Voor de Jos Brink Innovatieprijs zijn BeyonG Veldkamp, Ryanne van Dorst en The Hang-Out 010 genomineerd. Op zondag 21 mei worden de winnaars bekend gemaakt door minister Bussemaker (Emancipatie) in het Oude Luxortheater in Rotterdam.

De Jos Brink Oeuvreprijs wordt uitgereikt aan een persoon, groep of instelling die een fundamentele bijdrage heeft geleverd aan en zich over een langere periode heeft ingezet voor de verbetering van de positie van LHBTI’s in de samenleving. De Jos Brink Innovatieprijs is een prijs voor een persoon of organisatie die zich op zeer inspirerende wijze inzet voor de verbetering van acceptatie en veiligheid van LHBTI's in de samenleving. Beide prijzen worden eenmaal in de twee jaar uitgereikt.

De Oeuvreprijs bestaat uit een geldbedrag van 10.000,- euro en een kunstwerk. Voor de Innovatieprijs wordt een cheque t.w.v. van 1.000,- euro uitgereikt.

Genomineerden Oeuvreprijs 2017

De Amsterdamse Dragshowbar Lellebel bestaat sinds 1997 en richt zich uitsluitend op de travestie-, transseksuele, homoseksuele en lesbische gemeenschap. Zeven dagen per week worden er optredens, thema-avonden en andere evenementen georganiseerd.

Ellie Lust is woordvoerster bij de politie en mede-initiatiefneemster van het politienetwerk Roze in Blauw, hét aanspreekpunt voor LHBT’s voor zowel binnen als buiten de politie.

Miriam van der Have is zowel nationaal als internationaal actief op het gebied van emancipatie van mensen met een intersekse conditie. Ze is medeoprichter, voorzitter en woordvoerder van het Nederlands Netwerk Intersekse/DSD (NNID) en medevoorzitter van de Organisation Intersex International Europe (OII Europe).

Genomineerden Innovatieprijs 2017

BeyonG Veldkamp is onder andere oprichtster van TransUnited en projectleider van Respect2Love, waarmee zij zich inzet voor LHBT’s met een biculturele achtergrond. Daarnaast was BeyonG te zien in het reality tv-programma Love me Gender, waarin zij als transvrouw op zoek ging naar ware liefde en daarmee genderdiversiteit onder de aandacht bracht bij een breed publiek.

Ryanne van Dorst, ook bekend als Elle Bandita, heeft met het tv-programma Geslacht! De intersekse conditie bekend gemaakt aan een groot publiek. In Geslacht! vraagt Ryanne van Dorst, zelf geboren als persoon met een intersekse conditie zich af welke rol gender speelt in onze maatschappij en waarom we denken in de hokjes 'man' en 'vrouw'.

The Hang-Out 010 is een huiskamer van waaruit LHBT-jongeren uit Rotterdam bij elkaar kunnen komen en hun projecten kunnen ontwikkelen. Uniek aan het concept is dat het geen bar is. The Hang-Out 010 is bedoeld als veilige ontmoetingsplaats, een tweede huiskamer, waar zij anderen kunnen ontmoeten en bijvoorbeeld huiswerk kunnen maken.

Jury

De jury voor de Jos Brink Prijs 2017 bestaat uit Paul de Leeuw (voorzitter), Valentijn de Hingh (model, dj en columnist), Jan Taminiau (modeontwerper), prof. dr. Gloria Wekker (emeritus hoogleraar gender en seksualiteit) en dr. Lisette Kuyper (SCP-onderzoeker LHBTI-emancipatie).

Het laatste nieuws rond de Jos Brink Prijs 2017 is te vinden op de website of op de Facebookpagina.


1.

Meer over...