Brief van de informateur, dhr. Tjeenk Willink, met de informatieopdracht door Hare Majesteit de Koningin op 25 juni 2010 verstrekt - Kabinetsformatie 2010

Deze brief is onder nr. 3 toegevoegd aan dossier 32417 - Kabinetsformatie 2010.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Kabinetsformatie 2010; Brief informateur; Brief van de informateur, dhr. Tjeenk Willink, met de informatieopdracht door Hare Majesteit de Koningin op 25 juni 2010 verstrekt
Document­datum 29-06-2010
Publicatie­datum 30-06-2010
Nummer KST324173
Kenmerk 32417, nr. 3
Externe link originele PDF
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2009–2010

32 417

Kabinetsformatie 2010

Nr. 3

BRIEF VAN DE INFORMATEUR

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 28 juni 2010

Bijgevoegd zend ik u de informatieopdracht die mij door Hare Majesteit de Koningin op 25 juni 2010 is verstrekt. Tevens gaan hierbij, met machtiging van Hare Majesteit de Koningin, afschriften van de adviezen die de voorzitters van de fracties van VVD, PvdA, CDA, D66 en GroenLinks in de Tweede Kamer der Staten-Generaal aan Hare Majesteit de Koningin hebben uitgebracht.

mr. H. D. Tjeenk Willink

Het Kabinet der Koningin deelt mede:

Vrijdagmiddag heeft Hare Majesteit de Koningin informateur Prof. Dr. U. Rosenthal ontvangen die haar zijn eindverslag heeft aangeboden en toegelicht. De Koningin heeft vervolgens de fractievoorzitters geconsulteerd van de vijf partijen die in het advies van de informateur worden genoemd. Naar aanleiding van deze consultaties heeft de Koningin vrijdagavond 25 juni 2010 de Vice-President van de Raad van State Mr. H.D. Tjeenk Willink ontvangen en hem verzocht om, met inachtneming van de in het eindverslag vervatte conclusies, haar op korte termijn te informeren over de stappen die moeten worden gezet om te komen tot de vorming van een kabinet dat kan rekenen op een vruchtbare samenwerking met de Staten-Generaal.

Den Haag, 25 juni 2010

Majesteit,

Naar de opvatting van de VVD Tweede Kamerfractie ligt het voor de hand twee informateurs aan te stellen, één van VVD-huize en één van PvdA-huize.

De informateurs zouden onderzoek moeten doen naar een kabinet met VVD, PvdA en CDA.

Met de meeste hoogachting,

M. Rutte

Aan Hare Majesteit de Koningin

’s-Gravenhage, 25 juni 2010

De afgelopen weken heeft informateur Rosenthal op uw verzoek verkend welke mogelijkheden op basis van de verkiezingsuitslag aanwezig zijn voor de vorming van een kabinet dat mag rekenen op een vruchtbare samenwerking met de Staten-Generaal en daartoe als eerste te onderzoeken de mogelijkheid van een kabinet waarvan de grootste partij en de grootste winnaar deel uitmaken.

Mijn fractie concludeert, mede op basis van de verkenning van de heer Rosenthal, dat het wenselijk en mogelijk is een parlementair meerderheidskabinet te vormen waarin de verkiezingsuitslag recht wordt gedaan. Aan die voorwaarden voldoen een kabinet van VVD-PVV-CDA en een kabinet van VVD-PvdA-D66-GL. Zoals ik u al op 11 juni liet weten gaat onze nadrukkelijke voorkeur uit naar een zo progressief mogelijk kabinet met daarin naast de PvdA onder andere Groenlinks en D66. De informateur concludeert in zijn verslag dat een meerderheidscoalitie van VVD-PVV-CDA niet mogelijk is. Het is daarom gewenst in de nu volgende fase Paars-plus inhoudelijk verder te verkennen.

Ik sluit mij aan bij het advies van de heer Rosenthal om hiertoe twee informateurs uit de kringen van VVD en PvdA aan te zoeken.

Met gevoelens van hoge achting,

Job Cohen

Den Haag, 28 juni 2010

Majesteit,

Op vrijdag 25 juni 2010 vroeg U mij advies naar aanleiding van het eindverslag van informateur in het kader van zijn werkzaamheden ten behoeve van een nieuw kabinet. Namens de CDA-fractie in de Tweede Kamer der Staten-Generaal moge ik U daarop het volgende adviseren.

Op basis van het eindverslag ziet de CDA-fractie aanleiding om U te adviseren zowel een informateur van VVD- als van PvdA-huize te benoemen. Deze informateurs zouden op basis van een inhoudelijke verkenning moeten adviseren over de te nemen stappen die kunnen leiden tot de vorming van een kabinet dat mag rekenen op een vruchtbare samenwerking met de Tweede Kamer der Staten-Generaal.

De CDA-fractie is bereid aan deze inhoudelijke verkenningen deel te nemen.

Met gevoelens van de meeste hoogachting,

Drs. M. J. M. Verhagen, fractievoorzitter

Den Haag, 25 juni 2010

Majesteit,

Graag spreek ik mijn waardering uit voor de uitnodiging om U in deze fase van de informatie te mogen adviseren.

Mijn fractie heeft kennisgenomen van het eindverslag van de informateur en van zijn aanbeveling een onderzoek in te stellen naar de mogelijkheid van een kabinet «uit het brede midden.»

Mijn fractie meent dat een kabinet van VVD, PvdA en CDA onvoldoende recht doet aan de verkiezingsuitslag. Voorts merk ik op dat de breuk in het vorige kabinet is ontstaan tussen CDA en PvdA; na een samenwerking die tot stilstand op menig beleidsterrein heeft geleid.

Een coalitie van VVD, PvdA, CDA aangevuld met D66 en GroenLinks vindt mijn fractie een verlegenheidsoplossing. Het grote aantal betrokken fracties – waarvan er drie, of zelfs een combinatie van twee, numeriek overbodig zijn voor een parlementaire meerderheid – zou bovendien afbreuk kunnen doen aan de stabiliteit en slagvaardigheid van een dergelijk kabinet.

Een kabinet bestaande uit VVD, PvdA, D66 en GroenLinks doet – met drie winnaars – recht aan de verkiezingsuitslag en biedt, naar het oordeel van mijn fractie, met een meerderheid van hervormingsgezinde partijen (het beste) perspectief op een vruchtbare samenwerking.

Ik adviseer U dan ook bij voorkeur een – zolang nog geen keuze voor een coalitie is gemaakt – of twee informateurs te belasten met een nader onderzoek naar de mogelijkheid van een kabinet van zogenaamd paarse signatuur.

Hoewel de informateur tot tweemaal toe heeft geconcludeerd dat dit pad onbegaanbaar was, kan ik het niet onvermeld laten dat mijn fractie het betreurt dat de mogelijkheid van een kabinet bestaande uit VVD, PVV en CDA niet in een driegesprek is onderzocht.

Met gevoelens van hoge achting,

A. Pechtold

Hare Majesteit de Koningin

’s-Gravenhage, 25 juni 2010

De informatie van de afgelopen anderhalve week heeft geen heldere uitkomst gegeven over de samenstelling van een nieuw kabinet. Een coalitie van VVD, PVV en CDA lijkt niet mogelijk te zijn, waarbij wel dient te worden aangetekend dat de drie partijen op geen moment met elkaar aan tafel hebben gezeten. Een debat in de Tweede Kamer kan wellicht leiden tot een definitieve conclusie over de onmogelijkheid van deze coalitie.

Gezien de uitslag van de verkiezingen ligt een paarsgroene coalitie van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks nu het meeste voor de hand. Drie partijen uit deze coalitie hebben zetelwinst geboekt, terwijl de PvdA slechts licht verloren heeft. Daarbij komt de vertegenwoordiging van «linkse» en «rechtse» partijen tegemoet aan de heel uiteenlopende voorkeuren van kiezers.

Bovendien mag van deze partijen – gezien hun programma’s – worden verwacht dat zij de noodzakelijke sociale en economische hervormingen ter hand nemen. Daadwerkelijke onderhandelingen over deze coalitie hebben nog niet plaatsgevonden. De fractie van GroenLinks is van oordeel dat deze coalitie nu serieus onderzocht moet worden.

Het middenkabinet van VVD, CDA en PvdA ligt gezien de verkiezingsuitslag niet voor de hand. Datzelfde geldt voor een zogenaamde vijf-partijen-coalitie. Onderzoek naar deze laatste coalitie is ook ontijdig daar er geen werkelijke onderhandelingen hebben plaatsgevonden over een gewoon meerderheidskabinet.

Het advies van de fractie van GroenLinks is derhalve dat de mogelijkheid van een paarsgroene coalitie nu daadwerkelijk onderzocht wordt. Tegen een eventuele wens om twee informateurs aan te stellen heeft de fractie van GroenLinks geen bezwaar.

Met gevoelens van de meeste hoogachting,

Femke Halsema, Fractievoorzitter GroenLinks

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.