25314 - Verklaring dat er grond bestaat een voorstel in overweging te nemen tot verandering in de Grondwet, strekkende tot het doen vervallen van additionele artikelen die zijn uitgewerkt

Dit wetsvoorstel werd op 18 april 1997 ingediend door de minister van Algemene Zaken, Kok i, en de minister van Binnenlandse Zaken, Dijkstal i.

 

Dit voorstel is gebaseerd op de overweging, dat er grond bestaat een voorstel in overweging te nemen tot verandering in de Grondwet, strekkende tot het doen vervallen van additionele artikelen die zijn uitgewerkt.

Inhoudsopgave van deze pagina:

1.

Stand van zaken

Het wetsvoorstel is verheven tot wet en gepubliceerd in het Staatsblad op 13 januari 1998.

2.

Kerngegevens

Ingediend
18 april 1997

Volledige titel
Verklaring dat er grond bestaat een voorstel in overweging te nemen tot verandering in de Grondwet, strekkende tot het doen vervallen van additionele artikelen die zijn uitgewerkt

Ondertekening memorie van toelichting

De minister van Algemene Zaken, W. (Wim) Kok i
De minister van Binnenlandse Zaken, H.F. (Hans) Dijkstal i

Kamercommissies

3.

Uit de memorie van toelichting

Bij de laatste grondwetsherziening konden enkele van de additionele artikelen, die voorzien in een overgangsregeling totdat een nieuwe regeling tot stand is gekomen, nog niet vervallen. De reden daarvoor was dat de wettelijke regelingen nog niet tot stand waren gebracht.

Thans kunnen ook de meeste van deze additionele artikelen vervallen. Zo is in de Wet Incompatibiliteiten Staten-Generaal en Europees Parlement ook een regeling getroffen ten aanzien van militairen in werkelijke dienst. Daarmee kan additioneel artikel XVII vervallen.

Additioneel artikel XXIV voorziet in een vangnetbepaling met betrekking tot de algemeen verbindende voorschriften betreffende de rechtspositie voor ambtenaren. Het bepaalt dat indien algemeen verbindende voorschriften betreffende de rechtspositie van ambtenaren niet op een wet berusten, zij totdat een zodanige wet tot stand is gekomen op gelijke wijze worden gewijzigd als zij tot stand zijn gekomen.

Onlangs is bezien of in alle gevallen voldaan wordt aan de eis dat grondrechten beperkende voorschriften op een specifieke wettelijke grondslag berusten. Bij dat onderzoek is niet gebleken dat – los van de eis van een specifieke wettelijke grondslag voor grondrechten beperkende voorschriften – algemeen verbindende voorschriften een wettelijke grondslag ontberen. Wel is, gelet op de wens om stringentere naleving van de normen die ten aanzien van nevenfuncties gelden te kunnen bewerkstelligen, het wetsvoorstel «Wijziging van de Ambtenarenwet en de Militaire Ambtenarenwet 1931 in verband met het verrichten van nevenwerkzaamheden» bij het parlement aanhangig gemaakt (kamerstukken I en II 1995/96 en 1996/97, 24 575). De verwachting is, dat dit wetsvoorstel binnenkort in werking zal treden. Alle algemeen verbindende voorschriften voor ambtenaren berusten thans op een wet, zodat aan deze vangnetbepaling geen behoefte meer is. Zij kan derhalve vervallen.

De Wet op de adeldom is inmiddels in werking getreden, zodat ook additioneel artikel XXV kan vervallen.

De additionele artikelen XI en XXI zullen bij rijkswet vervallen. Slechts de additionele artikelen IX en XIX blijven van kracht.

Additioneel artikel IX bepaalt dat artikel 16, dat het beginsel bevat dat geen enkele gedraging met terugwerkende kracht strafbaar mag worden gesteld, niet van toepassing is ten aanzien van feiten, strafbaar gesteld krachtens het Besluit Buitengewoon Strafrecht. Op grond van dit Besluit kunnen oorlogsmisdaden en misdrijven tegen de menselijkheid gepleegd tijdens de Tweede Wereldoorlog nog worden vervolgd of de uitgesproken straf nog worden geëxecuteerd. Gelet op het tijdsverloop sinds genoemde oorlog behoort het tot de mogelijkheden dat personen wegens oorlogsmisdaden ten tijde van die oorlog nog vervolgd kunnen worden of de uitgesproken straf nog ten uitvoer moet worden gelegd. Zolang dit het geval is, dient deze bepaling te worden gehandhaafd.

Additioneel artikel XIX voorziet erin dat het formulier van afkondiging en de formulieren van verzending en kennisgeving naar de Grondwet van 1979 nog van kracht blijven totdat daarvoor een wettelijke regeling is getroffen. Bedoelde wet ter zake is nog niet tot stand gebracht. Dit additionele artikel dient derhalve te worden gehandhaafd.

De Minister-President, Minister van Algemene Zaken, W. Kok

De Minister van Binnenlandse Zaken, H. F. Dijkstal

4.

Documenten

(8 stuks, sortering omgekeerd chronologisch)   sortering omkeren

1 7 oktober 1997, behandeling, pag. 9-9     HAN6503B05
Behandeling van de wetsvoorstellen: - Wijziging van de Ziekenfondswet en de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten ten einde enige nadere regels te stellen inzake de toepasselijkheid van Afdeling 7.1 van de Algemene wet bestuursrecht ten aanzien van geschillen op grond van die wetten over aanspraken of daarmee overeenkomende uitkeringen (25188); - Wijziging van de Kieswet inzake de uitoefening van het kiesrecht door Nederlanders buiten Nederland (25306); - Verklaring dat er grond bestaat een voorstel in overweging te nemen tot verandering in de Grondwet, strekkende het doen vervallen van additionele artikelen die zijn uitgewerkt (25314)
publicatie: 21 oktober 1997 vergadering: 7 oktober 1997
 
1 23 september 1997, eindverslag, nr. 15     KST23824
Eindverslag
publicatie: 25 september 1997
 
2 4 september 1997, behandeling, pag. 7317-7317     HAN6373
Afhandeling als hamerstuk van een wetsvoorstel
publicatie: 12 september 1997 vergadering: 4 september 1997
 
2 25 augustus 1997, nota naar aanleiding van het verslag, nr. 5     KST22945
Nota n.a.v. het verslag
publicatie: 2 september 1997
 
2 11 juni 1997, verslag, nr. 4     KST21909
Verslag
publicatie: 16 juni 1997
 
- 18 april 1997, advies Raad van State, 25314    
Advies Raad van State (blanco)
publicatie: 25 april 1997
 
2 18 april 1997, memorie van toelichting, nr. 3     KST20860
Memorie van toelichting
publicatie: 25 april 1997
 
2 18 april 1997, voorstel van wet, nr. 1-2     KST20859
Voorstel van wet
publicatie: 25 april 1997
 

5.

Andere bronnen

6.

Over dit dossier

Dit parlementaire dossier is door PDC automatisch samengesteld en verrijkt en redactioneel gecheckt. Op basis van dezelfde methoden en technieken creëert PDC 24/7 actuele dossiers in de Parlementaire Monitor en in de EU Monitor. Met behulp van de monitoren volgt u Den Haag en Brussel op de voet of blikt u terug op eerdere besluitvorming. Neem contact op als u meer wilt weten over de parlementaire data van PDC of over een abonnement op een monitor.