Artikelen bij COM(2012)259 - Beter bestuur voor de interne markt

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

dossier COM(2012)259 - Beter bestuur voor de interne markt.
document COM(2012)259 NLEN
datum 8 juni 2012
 

|
52012DC0259

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT, DE RAAD, HET EUROPEES ECONOMISCH EN SOCIAAL COMITE EN HET COMITE VAN DE REGIO'S BETERE GOVERNANCE VAN DE INTERNE MARKT /* COM/2012/0259 final */


Betere governance van de interne markt

Inleiding

De crisis heeft duidelijk gemaakt dat de EU moet handelen om haar economische model te verbeteren en haar concurrentiekracht te herstellen. Dit vereist een combinatie van gezonde overheidsfinanciën, ingrijpende structurele hervormingen en gerichte investeringen. Europa 2020 is de strategie die de EU heeft opgezet om duurzame groei en het scheppen van werkgelegenheid te stimuleren, en daarbij is een cruciale rol weggelegd voor de interne markt.

De interne markt is een belangrijke motor voor de economische groei. Om de voordelen van die markt te kunnen plukken, moeten echter ook de regels ervan juist worden toegepast en gehandhaafd. De Commissie heeft hiernaar gestreefd, samen met de lidstaten, maar uit de huidige situatie blijkt dat er nog veel ruimte voor verbetering is. Het gemiddelde omzettingsdeficit is opnieuw gestegen van 0,7 % in 2009 tot 1,2 % in februari 2012 en de lidstaten doen er steeds langer over (gemiddeld acht maanden) om richtlijnen om te zetten na het verstrijken van de omzettingstermijn. De looptijd van inbreukprocedures is verder opgelopen tot gemiddeld 25,5 maanden. En ook als de regels juist zijn omgezet, functioneren zij in de praktijk vaak niet goed. Burgers en bedrijven kennen vaak hun rechten niet en stuiten op talrijke moeilijkheden wanneer zij proberen hun rechten uit te oefenen.

Als we ervoor zorgen dat wat we hebben, in de praktijk beter functioneert, realiseren we een 'quick win' op het gebied van groei en werkgelegenheid. Uit een vandaag door de Commissie aangenomen mededeling blijkt dat bijvoorbeeld een betere tenuitvoerlegging van de dienstenrichtlijn naar schatting een extra 1,8 % van het EU-bbp zou kunnen opleveren. Volgens berekeningen zou een efficiëntere omzetting van de EU-wetgeving de administratieve lasten met een derde kunnen verlagen, wat overeenkomt met een totale kostenbesparing van bijna 40 miljard euro.

Op de Europese Raad van maart 2012 is onderstreept dat de governance van de interne markt moet worden versterkt en de uitvoering en handhaving ervan moeten worden verbeterd. Het Europees Parlement heeft zich in dezelfde zin geuit. Als reactie hierop wordt in deze mededeling een oproep gedaan aan alle betrokken partijen om zich er opnieuw toe te verbinden om te ijveren voor een interne markt die daadwerkelijk bijdraagt aan de groei. Zij bevat met name voorstellen voor:

· een zeer ambitieuze aanpak om snel vooruitgang te boeken op sleutelgebieden met het grootste groeipotentieel (deel I),

· concrete maatregelen voor een verdere verbetering van de "governancecyclus' van de interne markt, dat wil zeggen de wijze waarop de regels worden opgesteld, ten uitvoer gelegd, toegepast en gehandhaafd (deel II).

1. Krachten bundelen: onze inspanningen concentreren om snelle vooruitgang te boeken op gebieden met het meeste groeipotentieel 1.1. Nadruk op sleutelgebieden

In deze tijden van economische crisis is het zaak de schaarse middelen aan te wenden voor wat echt belangrijk is, en dus de nodige stappen te zetten om het volledige groeipotentieel van de interne markt te ontsluiten op gebieden waar dat potentieel het grootst is. De Commissie heeft daarom besloten om, naast het nauwe toezicht op en de strikte handhaving van de Verdragsregels, op regelmatige basis 'sleutelgebieden' te bepalen en te evalueren, uitgaande van economische indicatoren. De lidstaten en de Commissie moeten overeenstemming bereiken over concrete acties en doelstellingen om de wijze waarop de interne markt op deze gebieden functioneert, snel te verbeteren.

Op basis van een analyse van de Europese economie nu zou de nadruk in 2012-2013 volgens de Commissie moeten worden gelegd op belangrijke dienstensectoren en de netwerkindustrieën. In de dienstensector moet bijzondere aandacht worden gegeven aan de groot- en kleinhandel, zakelijke dienstverlening, de bouwsector en financiële intermediatie. Ook een beter functionerende interne digitale markt en een sterkere interne markt in de energie- en de vervoersector zouden veel voordelen opleveren. In de bijlage bij deze mededeling is nader beschreven hoe deze sleutelgebieden gekozen zijn en aan welke wetgevingsbesluiten er op deze gebieden bijzondere aandacht moet worden gegeven. De lijst van gebieden en wetgevingsbesluiten zal regelmatig worden geëvalueerd om zo nodig te kunnen bijsturen.

Verder moet een snelle verwezenlijking van de in de Single Market Act opgenomen kernacties ter bevordering van de groei en het consumenten- en ondernemingsvertrouwen ook als een prioriteit worden aangemerkt, met name vanwege hun brede positieve uitwerking op een beter functionerende interne markt en hun potentiële bijdrage aan de groei.

Een snelle vooruitgang op deze sleutelgebieden vereist bijzondere inspanningen die moeten garanderen dat de regels juist ten uitvoer worden gelegd (punt 1.2). Daarnaast zal de Commissie in het kader van het Europese semester nagaan hoe de interne markt op deze gebieden functioneert en nieuwe acties, zowel op EU- als op nationaal niveau, vaststellen (punt 1.3).

1.2. Ambitieuze doelen om een juiste uitvoering te garanderen

De afgelopen jaren is op de hierboven genoemde sleutelgebieden belangrijke wetgeving vastgesteld (zie bijlage). Nu komt het erop aan deze wetgeving in de praktijk te laten functioneren. Daarom moeten de Commissie en de lidstaten de krachten bundelen om te zorgen voor een snelle omzetting en effectieve uitvoering van de regels.

Voor richtlijnen die nog moeten worden omgezet, zal de Commissie haar steun bij de omzetting versterken. Zo zal zij op bilaterale basis informele contacten met nationale ambtenaren leggen, deskundigengroepen oprichten en onlineforums creëren zodat nationale deskundigen best practices kunnen bespreken en uitwisselen zo snel mogelijk in het omzettingproces. Zij zal systematisch op verenigbaarheid toetsen en ondersteunende maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat de regels in de praktijk functioneren in alle lidstaten.

De lidstaten moeten:

· op informele basis specifieke aspecten van ontwerp-omzettingsmaatregelen aan de Commissie voorleggen wanneer zij of de Commissie dat passend achten, om de steun van de Commissie tijdens de omzettingsperiode zo doeltreffend mogelijk te maken en een snelle tenuitvoerlegging te bewerkstelligen;

· zich verbinden tot 'nultolerantie' bij de omzetting van richtlijnen, dat wil zeggen streven naar een deficit van 0 % bij de omzetting en bij de conformiteit;

· on line een toelichting geven op de wijze waarop zij regels hebben omgezet en hoe deze regels in de praktijk functioneren.

Wat verordeningen betreft, zal de Commissie ook haar inspanningen versterken om een degelijke tenuitvoerlegging te garanderen. Voorts zal zij met betrekking tot wetgeving die al geruime tijd is omgezet en ten uitvoer gelegd, grondige evaluaties verrichten om na te gaan hoe regels zijn uitgevoerd en in de praktijk functioneren, niet alleen in juridisch maar ook in praktisch en economisch opzicht. In dit verband kan zij voorstellen om collegiale toetsingen te verrichten.

Waar de problemen aanhouden, zal de Commissie haar uitvoeringsbevoegdheden zeer krachtdadig aanwenden en zij roept de lidstaten op om samen met haar een snel einde te maken aan inbreuken op EU-wetgeving. De lidstaten moeten er zich met name toe verbinden om:

· actief aan het proces deel te nemen en snel informatie te verstrekken om een snelle naleving te bewerkstelligen, zodat de duur van inbreukprocedures op sleutelgebieden kan worden verkort tot een politiek streefdoel van gemiddeld achttien maanden;

· onverwijlde naleving van met redenen omklede adviezen te bewerkstelligen, zodat de interne markt doeltreffend kan functioneren zonder dat de zaak voor het Hof van Justitie moet worden gebracht;

· het proces van naleving van arresten van het Hof van Justitie te versnellen. De politieke ambitie moet zijn volledige naleving te bewerkstellingen binnen gemiddeld twaalf maanden.

1.3. Toezicht uitoefenen en corrigerende maatregelen vaststellen in het kader van het Europese semester

Gezien de sleutelrol die de interne markt speelt bij het stimuleren van duurzame groei en het scheppen van werkgelegenheid, stelt de Commissie voor om gebruik te maken van het Europese semester om na te gaan hoe de interne markt functioneert, de 'peer pressure' op het niveau van staatshoofden en regeringsleiders te verhogen en acties te presenteren om de resterende belemmeringen weg te nemen, zowel op Europees als op nationaal niveau.

Te dien einde zal zij een jaarrapport over de integratie van de interne markt opstellen. Hierin zal zij een analyse presenteren van de vorderingen op het gebied van de integratie van de interne markt en onderzoeken hoe de markt in de praktijk functioneert, met name op sleutelgebieden en voor cruciale actoren, waaronder bedrijven en consumenten. Aan de hand van concrete benchmarks zal zij in de mate van het mogelijke meten hoe goed de interne markt op deze gebieden functioneert.

Op basis daarvan zal de Commissie vervolgens de belangrijkste beleidsuitdagingen in kaart brengen en prioriteiten voor actie op zowel EU- als nationaal niveau vaststellen voor het komende jaar. Deze actie kan zowel wetgevings- als niet-wetgevingsinitiatieven omvatten. Bijzondere aandacht zal worden gegeven aan lastenverlaging voor midden- en kleinbedrijven. Indien nodig zal in de evaluaties verder worden gekeken dan de bestaande regels om het volledige potentieel van de interne markt te ontsluiten, met name door best practices te bevorderen.

Het jaarrapport zal deel uitmaken van het jaarlijkse groeioverzicht, zodat het door de Raad en het Europees Parlement kan worden besproken en door de Europese Raad op zijn voorjaarsbijeenkomst kan worden goedgekeurd. Het zal een bijdrage leveren aan de opstelling van landenspecifieke aanbevelingen, die op een diepgaandere analyse van de prestaties van elke lidstaat zullen worden gebaseerd, in het kader van het Europese semester.

Om het volledige groeipotentieel van de interne markt te ontsluiten, moeten de lidstaten en de Commissie zich ertoe verbinden om snel vooruitgang te boeken op gebieden met het meeste groeipotentieel. In de bijlage zijn deze sleutelgebieden vastgesteld en is een lijst opgenomen van wetgevingsbesluiten die betrekking hebben op deze gebieden en bijzondere aandacht vereisen.

De Commissie zal:

· concrete maatregelen nemen om mede te zorgen voor een tijdige, juiste en doeltreffende tenuitvoerlegging van EU-regels op deze sleutelgebieden;

· een jaarrapport over de integratie van de interne markt opstellen, om na te gaan hoe de interne markt in de praktijk functioneert en verdere actie op EU- en nationaal niveau in kaart te brengen;

· de lijst van sleutelgebieden en wetgevingsbesluiten regelmatig evalueren om deze zo nodig te kunnen bijsturen.

Wat belangrijke wetgevingsbesluiten met betrekking tot de gebieden met groeipotentieel betreft, moeten de lidstaten zich ertoe verbinden:

· de omzettingstermijnen in acht te nemen en de wetgeving juist om te zetten (een omzettings- en conformiteitsdeficit van 0 %);

· op informele basis specifieke aspecten van ontwerp-omzettingsmaatregelen aan de Commissie voor te leggen en on line een toelichting te geven op de wijze waarop zij regels hebben omgezet en hoe deze regels in de praktijk functioneren, nadat omzettingsmaatregelen zijn aangenomen;

· alles in het werk te stellen om snelle naleving te bewerkstelligen; dit betekent dat de duur van inbreukprocedures tot een politiek streefdoel van gemiddeld achttien maanden en de termijn voor volledige naleving van arresten van het Hof van Justitie tot een politiek streefdoel van gemiddeld twaalf maanden wordt verkort.

De Commissie is voornemens de naleving van deze verbintenissen op regelmatige basis te meten.

2. Effectiviteit: de interne markt beter laten functioneren ten behoeve van burgers en bedrijven

De afgelopen 20 jaar heeft de interne markt zich sterk ontwikkeld. De governance ervan moet gelijke tred houden met deze ontwikkeling. De laatste jaren zijn belangrijke stappen gezet om de wijze waarop regels worden opgesteld, omgezet, uitgevoerd en gehandhaafd, zowel op EU- als op nationaal niveau, te verbeteren. De tijd is nu gekomen om best practices te consolideren en te stroomlijnen, zodat de internemarktregels overal in de Europese Unie effectief functioneren.

2.1. De beginselen van slimme regelgeving toepassing bij de opstelling en de uitvoering van de internemarktregels

De interne markt kan in de praktijk pas functioneren als er op EU- en op nationaal niveau een zeer solide rechtskader voorhanden is. De regels moeten met name op zodanige wijze worden opgesteld, omgezet en uitgevoerd dat zij daadwerkelijk 'functioneren' voor degenen voor wie zij bestemd zijn. Het is daarom absoluut zaak dat alle EU-instellingen en de lidstaten de bestaande aanbevelingen voor de opstelling van slimme regelgeving volgen en de administratieve lasten, in het bijzonder voor micro-, kleine en middelgrote ondernemingen, zoveel mogelijk beperken in overeenstemming met het 'denk klein'-beginsel.

Voordat regels op EU-niveau worden aangenomen, moeten de desbetreffende autoriteiten met name nagaan of de ontwerpregels voldoen aan ten minste de volgende vereisten: i) de regels moeten duidelijk, gemakkelijk te begrijpen en ondubbelzinnig zijn; ii) de regels moeten hun beoogde effect sorteren zonder onnodige lasten te creëren voor het bedrijfsleven, de burger of de overheid (geen 'opsmuk'); iii) wanneer bedrijven en burgers procedures moeten volgen, moeten die snel en langs elektronische weg kunnen worden afgehandeld; iv) de regels moeten garanderen dat bedrijven en burgers toegang hebben tot inlichtingen en hulp en dat zij zo nodig snel en effectief verhaal kunnen zoeken.

Om ervoor te zorgen dat al deze beginselen in acht worden genomen, dienen de belanghebbenden zoveel mogelijk bij alle stadia van de opstelling en de uitvoering van wetgeving te worden betrokken. Te dien einde moeten de best practices die op een aantal gebieden zijn ontwikkeld, verder worden gestroomlijnd.

Van haar kant zal de Commissie erop letten dat alle voorstellen van internemarkt­wetgeving werkbaar en handhaafbaar zijn tegen minimale administratieve kosten. Waar passend zal zij verordeningen voorstellen in plaats van richtlijnen, met name wanneer er geen nadere invulling vereist is bij de uitvoering van de voorgestelde EU-regels. De Raad en het Parlement moeten eveneens waken over een volledige naleving van de bovengenoemde beginselen in hun dagelijkse werkzaamheden als medewetgever.

Nadat EU-wetgeving is aangenomen, is het aan de lidstaten om erop toe te zien dat de binnenlandse uitvoeringsmaatregelen in overeenstemming zijn met de bovengenoemde beginselen van slimme regelgeving.

2.2. Slimmer gebruikmaken van IT-instrumenten om burgers en bedrijven te informeren en in staat te stellen hun rechten en kansen te benutten

De interne markt kan pas in de praktijk functioneren als burgers en bedrijven hun rechten en kansen kennen en deze ook daadwerkelijk kunnen benutten. De afgelopen jaren zijn diverse instrumenten en systemen opgezet om aan deze behoeften tegemoet te komen, maar er is nog ruimte voor verbetering, door voort te bouwen op wat reeds bestaat, slimmer gebruik te maken van IT-technologie, en initiatieven op nationaal en EU-niveau beter op elkaar af te stemmen.

De Commissie zal er verder voor ijveren dat praktische informatie en ondersteuning in verband met de internemarktrechten via één portaalsite, namelijk Uw Europa, toegankelijk is. De lidstaten moeten ook hun inspanningen opvoeren om gebruikersvriendelijke informatie ter beschikking te stellen over de manier waarop de regels in de praktijk functioneren op hun grondgebied, en zij moeten samen met de Commissie werken aan de uitwisselbaarheid van de informatie tussen het nationale en het EU-niveau. De Commissie zal in 2013 een actieplan presenteren met concrete stappen en doelen om het kader voor de verstrekking van degelijke informatie over de internemarktrechten te voltooien en de bekendheid met die rechten te verbeteren, op nationaal en EU-niveau.

Verder moet er worden voorzien in e-overheidsprocedures wanneer burgers en bedrijven administratieve formaliteiten moeten vervullen om hun internemarktrechten uit te oefenen, met name in een grensoverschrijdende context.

Tot slot moet de samenwerking tussen overheden, wanneer deze in een grensoverschrijdende situatie vereist is, worden vergemakkelijkt door onlinetools zoals het informatiesysteem voor de interne markt (IMI), dat de Commissie naar andere gebieden wil uitbreiden. De nieuwe IMI-verordening, waarvan de Commissie hoopt dat zij snel door het Europees Parlement en de Raad zal worden aangenomen, zal sterk bijdragen aan de administratieve samenwerking met volledige inachtneming van de regels inzake de bescherming van persoonsgegevens.

In alle nieuwe wetgeving vanaf januari 2013 zou systematisch moeten worden voorzien in de verplichting tot mededeling en tot gebruikmaking van IT-tools in de communicatie met of tussen autoriteiten.

Tegelijkertijd zal de Commissie, om de kosten onder controle te houden, werken aan een coherente strategie om de bestaande instrumenten verder te ontwikkelen, zodat daarmee aan alle behoeften op het gebied van informatieverstrekking, e-overheid en administratieve samenwerking kan worden voldaan op talrijke beleidsterreinen zonder dat er doublures worden gecreëerd. Zij zal ook de uitwisseling van best practices op dit gebied blijven stimuleren en toezien op de vooruitgang.

2.3. Snelle en effectieve oplossing van problemen en mogelijkheid tot verhaal

Problemen waarmee burgers en bedrijven op de interne markt worden geconfronteerd, blijven vaak zonder oplossing, of het kost veel tijd en geld om een oplossing te krijgen. Om de internemarktwetgeving effectiever te kunnen handhaven, moeten de bestaande mechanismen verder worden ontwikkeld en versterkt en betere onderlinge synergieën tot stand worden gebracht. Er moeten maatregelen worden genomen om ervoor te zorgen dat problemen effectief kunnen worden opgelost op het nationale niveau en - waar mogelijk - langs informele weg. Tegelijkertijd hebben burgers en bedrijven altijd het recht om zich met klachten tot de Commissie te wenden. Als hoedster van de Verdragen zal zij prioriteit geven aan de ernstigste gevallen van niet-naleving van EU-wetgeving.

Om de handhaving effectiever te maken en beter aan de behoeften van burgers en bedrijven tegemoet te komen, wil de Commissie in het bijzonder de volgende maatregelen nemen.

Ten eerste moet er worden voorzien in één, gemakkelijk toegankelijke en eerstelijns hulpdienst op nationaal niveau waarop burgers en bedrijven een beroep kunnen doen wanneer zij problemen hebben om de rechten en de kansen die de interne markt hen biedt, te benutten. Om die hulpdienst tot stand te brengen, kan worden voortgebouwd op de bestaande SOLVIT-centra, op basis van de goede praktijken die al zijn ontwikkeld in verschillende lidstaten. Burgers en bedrijven die zich tot een dergelijke hulpdienst wenden ("SOLVIT-centra van de tweede generatie"), zouden ofwel een snelle en informele oplossing voor hun probleem moeten kunnen krijgen ofwel, wanneer dat niet mogelijk is, een snel advies over waar ze hulp en verhaal kunnen zoeken. De Commissie zal in dat verband een initiatief nemen om de SOLVIT-aanbeveling uiterlijk eind 2012 te actualiseren, alsook ondersteunende maatregelen nemen. Zij zal er voorts naar streven om haar samenwerking met het SOLVIT-netwerk uit te breiden, bijvoorbeeld door klachten door te geven en een systematischere follow-up van onopgeloste zaken te verrichten.

Tegelijkertijd moeten er maatregelen worden genomen om ervoor te zorgen dat voor ieder probleem op de interne markt dat met wetgeving samenhangt, snelle en effectieve mechanismen voor probleemoplossing bestaan waarvan gemakkelijk gebruik kan worden gemaakt. De Commissie zal te dien einde haar inspanningen opvoeren om de leemten die er bij de mechanismen voor informele probleemoplossing nog bestaan, in kaart te brengen en toe te zien op de wijze waarop deze mechanismen in de praktijk functioneren. Zij is met name van plan om zich er samen met de lidstaten en de belanghebbende partijen actief voor in te zetten dat er daadwerkelijk degelijke alternatieve geschillenbeslechtings­instrumenten en bemiddelingsprocedures voorhanden zijn en dat deze in de praktijk functioneren, alsook dat EU-brede onlineplatforms voor grensoverschrijdende klachten worden opgezet. Zij overweegt ook om een initiatief te nemen om problemen van dubbele belasting gemakkelijker te kunnen oplossen.

Het dagelijkse functioneren van de interne markt hangt in wezen af van de efficiency en de kwaliteit van de nationale rechtsstelsels. De lidstaten moeten zich ertoe verbinden te voorzien in snelle en effectieve juridische verhaalmogelijkheden, onder meer door het gebruik van de Europese procedure voor geringe vorderingen te bevorderen. De Commissie zal het e-justitieportaal verder ontwikkelen om de toegang tot het rechtssysteem overal in de EU te verbeteren. Voorts moeten burgers en bedrijven een passende compensatie kunnen krijgen wanneer zij schade lijden als gevolg van een inbreuk op hun EU-rechten.

De nationale autoriteiten moeten tevens gemeenschappelijke acties inzake markttoezicht en handhaving verrichten, zoals gemeenschappelijke acties ("sweeps") om de naleving van de voorschriften inzake consumentenbescherming te verzekeren.

Tot slot zal de Commissie, als 'hoedster van het Verdrag', de instrumenten die zij ter beschikking heeft (inbreukprocedures en daaraan voorafgaande onderzoeken), doeltreffend en zonder aarzelen inzetten om obstakels voor de groei en het creëren van banen weg te nemen. De Commissie zal daadkrachtig optreden tegen systeemproblemen (zoals laattijdige of onjuiste omzetting) die een negatief economisch effect op de werking van de interne markt hebben.

2.4. Verbetering van toezicht, coördinatie en controle

Momenteel zijn de bevoegdheden om de interne markt in de praktijk goed te laten functioneren, in de lidstaten en ook in de Commissie vaak verspreid over een groot aantal diensten en instanties op alle niveaus. Uit een goede praktijk die in verschillende lidstaten is ontwikkeld, blijkt evenwel dat de beste resultaten worden bereikt wanneer er één instantie binnen de nationale overheid is die belast is met het toezicht en de controle op de werking van de interne markt op nationaal niveau. De Commissie beveelt daarom aan dat die goede praktijk overal wordt toegepast. Dergelijke nationale coördinerende instanties ("internemarktcentra") moeten met name:

· toezien op de tijdige omzetting en effectieve tenuitvoerlegging van de internemarktregels (en in dit verband nauw samenwerken met de desbetreffende nationale parlementaire organen);

· ervoor zorgen dat burgers en bedrijven over de desbetreffende nationale voorschriften en procedures worden geïnformeerd (in samenwerking met bestaande instrumenten en relevante netwerken, zoals het Enterprise Europe Network en de Europese bureaus voor consumentenvoorlichting);

· richtsnoeren geven aan en goede praktijken stimuleren bij de relevante overheden;

· problemen en hinderpalen voor een goede werking van de interne markt in hun land opsporen en daarvan informatie en bewijsmateriaal verzamelen, en

· fungeren als aanspreekpunt voor de EU-instellingen.

Deze organisaties zouden ook kunnen worden belast met het aanbieden van eerstelijns ondersteuning wanneer inbreuk wordt gemaakt op rechten (zie hoger).

De Commissie zal een Europees netwerk van deze nationale organisaties oprichten door het mandaat van het reeds bestaande Raadgevend Comité voor de interne markt uit te breiden tot aangelegenheden die betrekking hebben op de integratie en de governance van de interne markt, en door gebruik te maken van onlineplatforms. Uiteraard zijn het de lidstaten zelf die bepalen welke institutionele invulling aan een dergelijk orgaan wordt gegeven en hoe het in de bestaande structuren wordt ingepast.

Om de wijze waarop de internemarktregels worden opgesteld, omgezet, uitgevoerd en gehandhaafd, verder te verbeteren, moeten de lidstaten met elkaar en met de Commissie samenwerken om ervoor te zorgen dat:

· het rechtskader voor de interne markt zeer solide is en in de praktijk effectief functioneert;

· gebruikersvriendelijke informatie beschikbaar is over de internemarktrechten en de wijze waarop deze rechten kunnen worden uitgeoefend;

· burgers en bedrijven de administratieve formaliteiten die nodig zijn om hun internemarktrechten te kunnen uitoefenen, langs elektronische weg kunnen vervullen;

· overheden die met elkaar moeten communiceren, elektronisch met elkaar verbonden zijn;

· er effectieve eerstelijns hulpdiensten op nationaal niveau bestaan waarop burgers en bedrijven een beroep kunnen doen wanneer zij problemen hebben op de interne markt ("SOLVIT-centra van de tweede generatie");

· er snelle en effectieve verhaalmogelijkheden zijn voor alle internemarktproblemen;

· een netwerk van nationale 'internemarktcentra' wordt opgezet om toezicht en controle uit te oefenen op de inspanningen om de werking van de interne markt te verbeteren.

De Commissie zal toezien op de vooruitgang die met al deze acties wordt geboekt, en de prestaties op regelmatige basis meten.

Conclusie

De interne markt is niet alleen de motor voor groei in de EU, maar ook een benchmark voor de mate waarin de lidstaten zich toeleggen op structurele hervormingen. Streven naar een volledige verwezenlijking van de interne markt zal niet alleen een nieuwe impuls geven aan hervormingen op EU-niveau, maar vereist ook een andere aanpak van de governance. Daarom moet er opnieuw politiek toezicht komen op het hoogste niveau, moet een kunstmatig onderscheid tussen wat op het niveau van de Unie en wat op het niveau van de lidstaten wordt gedaan, worden vermeden en moeten efficiëntere instrumenten worden ontwikkeld om te garanderen dat burgers en bedrijven alle profijt kunnen trekken van de interne markt.

De Commissie verzoekt de lidstaten de nodige stappen te zetten om deze acties ten uitvoer te leggen en de in deze mededeling voorgestelde streefdoelen te verwezenlijken.

Zij zal in partnerschap met de lidstaten samenwerken om hen hierbij te steunen en, naast de andere acties die in deze mededeling zijn genoemd, ook een eerste verslag opstellen over de integratie van de interne markt en de tenuitvoerlegging van deze mededeling als onderdeel van het jaarlijkse groeioverzicht 2013.

Bijlage

Sleutelgebieden en wetgevingsbesluiten die bijzondere aandacht vereisen

De interne markt draagt bij aan de groei en de werkgelegenheid in Europa. Uit analyses blijkt evenwel dat de voordelen nog veel groter zouden zijn als de nog bestaande obstakels en grensoverschrijdende belemmeringen worden weggenomen. De situatie verschilt niettemin van sector tot sector. Om snel vooruitgang te boeken, stelt de Commissie voor om de nadruk te leggen op sectoren of horizontale aangelegenheden waar verdere marktintegratie (en dus een beter functionerende interne markt) de grootste voordelen zou moeten opleveren voor de groei en de werkgelegenheid overal in de EU.

Op basis van een economische analyse zijn voor 2012-2013 de dienstensector (daaronder begrepen de groot- en kleinhandel, zakelijke dienstverlening, de bouwsector en financiële intermediatie), de transportsector, de digitale economie en de energiesector als sleutelgebieden geselecteerd. Aan deze lijst moeten de in de Single Market Act opgenomen kernacties worden toegevoegd, omdat zij zijn aangemerkt als kernmaatregelen ter bevordering van de groei, de werkgelegenheid en het vertrouwen en zij een brede positieve uitwerking hebben op een beter functionerende interne markt.

In deze bijlage wordt uitgelegd hoe de Commissie de sleutelgebieden voor 2012-2013 heeft gekozen. Zij bevat ook een lijst van de belangrijkste wetgeving die betrekking heeft op deze gebieden en waaraan bijzondere aandacht moet worden gegeven om een tijdige omzetting, juiste toepassing en strikte handhaving te verzekeren.

1. Methodologie en criteria voor de vaststelling van sleutelgebieden ter verbetering van de werking van de interne markt

Voor de vaststelling van de sleutelgebieden heeft de Commissie een benchmark verricht om de prestaties van elke economische sector in elk land van de EU27 te toetsen aan haalbare prestatiedoelstellingen, waarvan het niveau overeenstemt met dat van de best presterende landen in de EU. Deze benchmark geeft een eerste evaluatie van het onontgonnen potentieel van de interne markt per sector.

De sectoren worden gekozen aan de hand van vier criteria of vier 'tests':

· Benchmarking van de productie: deze test maakt gebruik van een reeks kwantitatieve kernindicatoren die betrekking hebben op de input in de productie van goederen en diensten, om na te gaan in welke sectoren het onontgonnen potentieel om groei te creëren het grootst is, op basis van een vergelijking van de prestaties met die van de best presterende grote economie voor die sector. De indicatoren omvatten arbeidsproductiviteit, innovatie, werkgelegenheidsgroei en duurzaamheidscriteria;

· Economisch belang: in deze test wordt onderzocht of de economische omvang van de sector belangrijk genoeg is om een niet te verwaarlozen effect te hebben op de groei als de kernoorzaken van het onontgonnen potentieel in die sector worden aangepakt;

· Dynamische factoren: in deze test wordt nagegaan of de sector zelf al zijn onontgonnen potentieel aanboort, op basis van factoren zoals de mate waarin hij werkgelegenheidsgroei creëert en zijn eventuele convergentie met de arbeidsproductiviteitsniveaus van de benchmark;

· Factoren die verband houden met de interne markt: in deze test wordt nagegaan of er aanwijzingen zijn dat verbeteringen op de interne markt onontgonnen potentieel zouden kunnen ontsluiten. Zo wordt gekeken naar het eventuele bestaan van uiteenlopende wet- of regelgeving in de verschillende lidstaten, de tevredenheid van de consument, (gebrek aan) concurrentie, (gebrek aan) integratie tussen binnenlandse markten, daling van de vraag op de lange termijn en bestaande beleidsinitiatieven.

Als deze vier tests worden uitgevoerd voor de 67 economische sectoren (zoals omschreven in de 'Nomenclatuur van de economische activiteiten in de Europese Gemeenschappen') die samen de EU-economie vormen, lijken de volgende gebieden het grootste groeipotentieel te bieden als de interne markt beter zou functioneren:

· diensten (daaronder begrepen de groot- en kleinhandel, zakelijke dienstverlening en de bouwsector)

· financiële intermediatie

· vervoer (per spoor, over de weg, door de lucht en over zee)

· digitale economie (daaronder begrepen de ontwikkeling van breedband en e-commerce)

De Commissie is voorts van mening dat de energiesector als een sleutelmarkt in het internemarktbeleid moet worden aangemerkt, vanwege zijn strategische belang als een drijvende kracht die een essentiële dienst verleent aan de andere sectoren van de economie.

De methodologie die is gebruikt om de sleutelgebieden te bepalen, zal op regelmatige basis worden geëvalueerd, onder meer in het kader van het Europese semester.

2. Lijst van belangrijke wetgevingsbesluiten

Op alle hierboven genoemde sleutelgebieden zijn er – of zullen er binnenkort - wetgevingsbesluiten worden aangenomen om de interne markt te verbeteren. Hieronder volgt een lijst van de belangrijkste wetgevingsbesluiten voor deze sectoren, dat wil zeggen besluiten die naar behoren moeten worden uitgevoerd, omgezet en gehandhaafd om te garanderen dat het groeipotentieel van de interne markt in deze sectoren ten volle kan worden benut.

De Commissie is van mening dat de interne markt pas zijn volle potentieel kan ontplooien als de lidstaten en zijzelf hun inspanningen opvoeren en een groter commitment aangaan. Voor ieder wetgevingsbesluit dat hieronder is vermeld, wordt uitgelegd hoe de Commissie samen met de lidstaten wil werken aan een degelijke tenuitvoerlegging. Waar nodig zal de Commissie ook haar handhavingsbevoegdheden uitoefenen om een volledige naleving te garanderen.

Sleutelgebied || Wetgevingsbesluit || Voorgestelde actie

Diensten || Richtlijn 2006/123/EG van het Europees Parlement en de Raad van 12 december 2006 betreffende diensten op de interne markt || Om tekortkomingen bij de uitvoering en de toepassing van de dienstenrichtlijn, zoals die in de mededeling over diensten in kaart zijn gebracht, aan te pakken, wil de Commissie op verschillende fronten aan de slag gaan, onder meer via bilaterale vergaderingen, collegiale toetsingen in kleine groepen van lidstaten en landenspecifieke aanbevelingen.

Richtlijn 2008/6/EG van het Europees Parlement en de Raad van 20 februari 2008 tot wijziging van Richtlijn 97/67/EG wat betreft de volledige voltooiing van de interne markt voor postdiensten in de Gemeenschap || Zeven lidstaten hebben de richtlijn postdiensten nog niet omgezet (uiterste termijn voor omzetting: eind 2012). De meeste lidstaten hebben ontwerp­wetgeving voor informele controle voorgelegd. Om een juiste tenuitvoerlegging van de richtlijn te garanderen, toetst de Commissie de aangenomen wetgeving systematisch op haar verenigbaarheid. Daarnaast zal de Europese Groep van regelgevende instanties voor postdiensten (ERGP) informatie en best practices in verband met uitvoeringskwesties blijven uitwisselen.

Richtlijn 2005/36/EG van het Europees Parlement en de Raad van 7 september 2005 betreffende de erkenning van beroepskwalificaties || De Commissie zal de degelijke tenuitvoerlegging en het praktisch functioneren van de richtlijn aan de orde blijven stellen in de groep van nationale coördinatoren, onder meer door de uitwisseling van best practices te stimuleren. De groep van nationale coördinatoren zal blijven toezien op de vorderingen, onder meer door follow-up te verrichten van de resultaten van de prestatiecontroles.

Richtlijn 2011/7/EU van het Europees Parlement en de Raad van 16 februari 2011 betreffende bestrijding van betalingsachterstand bij handelstransacties || De Commissie verstrekt extra steun voor vrijwillige omzetting vóór de uiterste termijn van 16 maart 2013. Zij heeft de lidstaten tweemaal opgeroepen om hun inspanningen voor de vaststelling van nationale omzettingsmaatregelen op te voeren. Daarnaast is een deskundigengroep voor betalingsachterstand opgericht en er zal een informatiecampagne in de hele Unie worden opgezet.

Financiële intermediatie || Voorstel voor een Richtlijn van het Europees Parlement en de Raad betreffende de toegang tot de werkzaamheden van kredietinstellingen en het bedrijfseconomisch toezicht op kredietinstellingen en beleggingsondernemingen (richtlijn kapitaalvereisten) - COM(2011) 453 van 20.7.2011 || De Commissie zal het actieve gebruik van het IT-instrument Your Question on Legislation stimuleren om de lidstaten te helpen bij de omzetting van de richtlijn. Er zullen vergaderingen worden opgezet met de lidstaten en de Europese bankautoriteit om de omzetting te vergemakkelijken. De Commissie zal ook workshops organiseren en de wetgeving systematisch op verenigbaarheid toetsen.

Voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad betreffende prudentiële vereisten voor kredietinstellingen en beleggingsondernemingen (verordening kapitaalvereisten) - COM(2011) 452 van 20.7.2011 || De Commissie zal het actieve gebruik van het IT-instrument Your Question on Legislation stimuleren om de lidstaten bij de tenuitvoerlegging van de verordening te helpen. Er zullen vergaderingen worden opgezet met de lidstaten en de Europese bankautoriteit in verband met de tenuitvoerlegging van de verordening.

Verordening (EU) nr. 260/2012 van het Europees Parlement en de Raad van 14 maart 2012 tot vaststelling van technische en bedrijfsmatige vereisten voor overmakingen en automatische afschrijvingen in euro en tot wijziging van Verordening (EG) nr. 924/2009 (verordening einddatum SEPA) || Er zullen technische workshops plaatsvinden in het kader van de SEPA-raad. De Commissie zal, in nauwe samenwerking met de ECB, toezien op de flankerende maatregelen van de lidstaten (bv. voorlichtingscampagnes) via het comité voor betalingen en het Eurosysteem. Technische aangelegenheden zullen worden besproken met marktdeelnemers (bv. in de deskundigengroep inzake de markt voor betalingssystemen). De invoering van nieuwe betalingsstandaarden door overheidsdiensten zal jaarlijks worden gemeten (en de meetresultaten zullen via het internet bekend worden gemaakt).

Richtlijn 2009/138/EG van het Europees Parlement en de Raad van 25 november 2009 betreffende de toegang tot en uitoefening van het verzekerings- en het herverzekeringsbedrijf (Solvabiliteit II) || Met de ontwerp-Omnibusrichtlijn (voorstel COM(2012) 217 final van 16 mei 2012) is de omzettingstermijn tot 30 juni 2013 verlengd. De Commissie werkt aan een IT-instrument voor het toezicht op de omzetting van de Solvabiliteit II-richtlijn door de lidstaten en voor de follow-up van de tenuitvoerlegging ervan. In het najaar van 2013 zal een seminar worden georganiseerd met de lidstaten en de EAVB over de omzetting van de Solvabiliteit II-richtlijn door de lidstaten.

Richtlijn 2008/48/EG van het Europees Parlement en de Raad van 23 april 2008 inzake krediet­overeenkomsten voor consumenten || De Commissie heeft richtsnoeren opgesteld die moeten zorgen voor een grotere harmonisatie bij de toepassing van technische aspecten van de richtlijn door de lidstaten. De uiterste termijn voor omzetting was 12 mei 2010 en de Commissie toetst nu systematisch op omzetting. Er wordt momenteel een economische en juridische studie verricht ter voorbereiding van het uitvoerings­rapport 2013.

Vervoer || Richtlijn 1999/62/EG van het Europees Parlement en de Raad van 17 juni 1999 betreffende het in rekening brengen van het gebruik van bepaalde infrastructuurvoorzieningen aan zware vrachtvoertuigen, gewijzigd bij Richtlijn 2006/38/EG van 17 mei 2006 || De belangrijkste omzettingsdatums zijn 2008 en 2013. De Commissie zal in een vroeg stadium de bilaterale gesprekken met de lidstaten die nieuwe tolheffings­regelingen ten uitvoer leggen, intensiveren. In 2013 zal zij samen met het desbetreffende comité ook richtsnoeren opstellen ter bevordering van een uniformere tenuitvoerlegging.

Richtlijn 2004/52/EG van het Europees Parlement en de Raad van 29 april 2004 betreffende de interoperabiliteit van elektronische tolheffings­systemen voor het wegverkeer in de Gemeenschap || De belangrijkste omzettingsdatums zijn 2006 en oktober 2012. Het comité tolheffing zal zijn werkzaamheden opvoeren. De Commissie zal een strikter toezicht uitoefenen op basis van artikel 258 VWEU en artikel 7 nonies van Richtlijn 1999/62/EG en de uitwisseling van best practices stimuleren via deskundigengroepen en een specifieke website.

Eerste spoorwegpakket: Richtlijn 2001/12/EG van het Europees Parlement en de Raad van 26 februari 2001 tot wijziging van Richtlijn 91/440/EEG van de Raad betreffende de ontwikkeling van de spoorwegen in de Gemeenschap Richtlijn 2001/13/EG van het Europees Parlement en de Raad van 26 februari 2001 tot wijziging van Richtlijn 95/18/EG van de Raad betreffende de verlening van vergunningen aan spoorwegondernemingen Richtlijn 2001/14/EG van het Europees Parlement en de Raad van 26 februari 2001 inzake de toewijzing van spoorweginfrastructuurcapaciteit en de heffing van rechten voor het gebruik van spoorweginfrastructuur alsmede inzake veiligheidscertificering || De Commissie zal met alle lidstaten ad-hocvergaderingen houden om uit te leggen hoe het eerste spoorwegpakket ten uitvoer moet worden gelegd.

Voorstel voor een richtlijn van het Europees Parlement en de Raad tot instelling van één Europese spoorwegruimte (herschikking) - COM(2010) 475 van 17.9.2010 || In het kader van haar steun bij de omzetting zal de Commissie uitvoeringsvoorschriften vaststellen ten behoeve van een uniforme toepassing van de richtlijn.

Vierde spoorwegpakket: Wetgevingsvoorstel tot herziening van Verordening (EG) nr. 881/2004 tot oprichting van een Europees Spoorwegbureau en tot wijziging van de richtlijnen inzake veiligheid en interoperabiliteit wat betreft typekeuring en certificering van spoorwegondernemingen Wetgevingsvoorstel betreffende toegang tot de spoorwegmarkt – dit impliceert de nodige aanpassing van het bestaande acquis op het gebied van toegang tot de spoorwegmarkt (eerste spoorwegpakket en daaropvolgende wijzigingen) Herziening van de verordening betreffende openbaredienstcontracten (Verordening (EG) nr. 1370/2007) || Nadat de voorstellen zijn aangenomen (volgens planning vóór eind 2012), wil de Commissie een studie verrichten naar de doeltreffendheid van de uitvoering van de voorgestelde maatregelen (verlaging van de kosten en de tijdsduur voor de goedkeuring van rollend materieel, vergemakkelijking van de toegang tot de markt voor nieuwe spoorwegondernemingen). In deze context zal zij ook de tenuitvoerlegging van Verordening (EG) nr. 1370/2007 (als gewijzigd) onderzoeken. Zij zal daarbij met name de gevolgen voor de markt analyseren van de geplande nieuwe regel die de gunning van openbaredienstcontracten op het spoor afhankelijk wil maken van aanbestedingsprocedures waarbij de concurrentie vrij speelt. De Commissie zal (een) workshop(s) organiseren om de uitwisseling van best practices te bevorderen.

Richtlijn 2009/12/EG van het Europees Parlement en de Raad van 11 maart 2009 inzake luchthavengelden || De Commissie zal per geval op verenigbaarheid toetsen en in 2013 verslag uitbrengen over de stand van de omzetting in de lidstaten.

Verordening (EU) nr. 691/2010 van de Commissie van 29 juli 2010 tot vaststelling van een prestatieregeling voor luchtvaartnavigatiediensten en netwerkfuncties en tot wijziging van Verordening (EG) nr. 2096/2005 tot vaststelling van de gemeenschappelijke eisen voor de verlening van luchtvaartnavigatiediensten || De Commissie zal in juni 2012 een aanbeveling aannemen over de uitvoering van prestatieplannen en –doelen. De monitoring, benchmarking en beoordeling van de prestaties van luchtvaartnavigatiediensten en netwerkfuncties zullen worden verricht met de steun van het onafhankelijke prestatiebeoordelings­orgaan. De Commissie zal in december 2012 een aanbeveling betreffende monitoring aannemen, waarin zij de lidstaten richtsnoeren zal geven met betrekking tot de op hen rustende verplichting om toe te zien op de goede uitvoering van de prestatieplannen. De Commissie zal in 2013 een verslag opstellen over de uitvoering van prestatieplannen en –doelen. In 2013 zullen EU-brede doelen voor de tweede referentieperiode (2015-2019) worden vastgesteld. Overeenkomstig de verordening betreffende de prestatieregeling zal de Commissie (via een comitéprocedure) begin 2013 de verordeningen betreffende prestaties en luchthavengelden wijzigen om de prestatieregeling uit te breiden tot het volledige gate-to-gate concept, waarbij doelen worden vastgesteld voor de vier grote prestatiegebieden (capaciteit, kostenefficiëntie, veiligheid, milieu).

Richtlijn 2010/65/EU van het Europees Parlement en de Raad van 20 oktober 2010 betreffende meldingsformaliteiten voor schepen die aankomen in en/of vertrekken uit havens van de lidstaten || De omzettingsdatum is 19 mei 2012. De Commissie zal intensiever met de lidstaten samenwerken tijdens het volledige proces van tenuitvoerlegging van de nationale eenloketdienst (dat op 1 juni 2015 voltooid moet zijn). Een deskundigengroep van de lidstaten zal met name richtsnoeren voor de omzetting verstrekken in verband met de coördinatie van de tenuitvoerlegging en gedetailleerde technische kwesties (IT-systemen, procedures). Deze groep stimuleert best practices en presenteert resultaten van de tenuitvoerlegging. Het Europees Agentschap voor maritieme veiligheid verleent de groep technische bijstand. De lidstaten worden ook ondersteund via een onderzoeksproject in de context van het zevende kaderprogramma (eMar). De resultaten worden gedeeld met de deskundigengroep van de lidstaten, zodat deze een tool hebben om de tenuitvoerlegging voor te bereiden. In het kader van de TEN-V-oproep voor 2012 is voor november 2012 een proefproject voor de tenuitvoerlegging van nationale eenloketdiensten gepland. Een samenwerkingsverband van 17 lidstaten heeft belangstelling getoond om hiervoor een voorstel in te dienen.

Besluit nr. 661/2010/EU van het Europees Parlement en de Raad van 7 juli 2010 betreffende uniale richtsnoeren voor de ontwikkeling van een trans-Europees vervoersnet (herschikking) || Europese coördinatoren ondersteunen de lidstaten bij de effectieve en tijdige tenuitvoerlegging van prioritaire projecten. De jaarlijkse TEN-V-dagen bieden een kans om goede praktijken uit te wisselen (de volgende conferentie is gepland in het najaar van 2012).

Verordening (EG) nr. 680/2007 van het Europees Parlement en de Raad van 20 juni 2007 tot vaststelling van de algemene regels voor het verlenen van financiële bijstand van de Gemeenschap op het gebied van de trans-Europese netwerken voor vervoer en energie || Het TEN-V-comité moet jaarlijkse werkprogramma's en een meerjarenwerkprogramma met financieringsprioriteiten vaststellen. In 2012 en 2013 zullen oproepen voor het indienen van voorstellen worden gelanceerd en er zal een procedure op gang worden gebracht om projecten te selecteren in de aanloop naar de financierings­faciliteit voor Europese verbindingen na 2013. In dit verband wil de Commissie informatiedagen houden en zij zal monitoring en steun voor het opzetten van een projecttraject verlenen.

Europa 2020-initiatief inzake projectobligaties, dat Verordening (EG) nr. 680/2007 (zie hierboven) zal wijzigen || Het jaarlijkse TEN-V-werkprogramma voor 2012 zal in het derde kwartaal van 2012 worden gewijzigd om middelen vrij te maken voor LGTT (het leninggarantie-instrument voor TEN-V-projecten) en zo te voorzien in financiering voor de proeffase van de projectobligaties. De Commissie zal samen met de EIB projecten voor de proeffase van de projectobligaties inventariseren en selecteren. Medio 2013 zullen er studies worden verricht met het oog op het tussentijds verslag over de proeffase van het initiatief inzake projectobligaties.

Interne digitale markt || Richtlijn 2000/31/EG van het Europees Parlement en de Raad van 8 juni 2000 betreffende bepaalde juridische aspecten van de elektronische handel || Momenteel wordt een grondige evaluatie van de omzetting en de tenuitvoerlegging van de richtlijn verricht (eindverslag augustus 2012). Op basis van de resultaten van de studie zal de Commissie passende maatregelen nemen. De werkzaamheden van de in het kader van de richtlijn opgerichte deskundigengroep van lidstaten zullen verder helpen bijdragen aan de ontwikkeling van de legale en grensoverschrijdende levering van onlineproducten en ‑diensten.

Voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens (COM(2012) 11 van 25.1.2012) || Zodra de verordening is vastgesteld, zal de Commissie de lidstaten helpen te zorgen voor een degelijke tenuitvoerlegging en toepassing in de praktijk.

Richtlijn 2011/83/EU van het Europees Parlement en de Raad van 25 oktober 2011 betreffende consumentenrechten, tot wijziging van Richtlijn 93/13/EEG van de Raad en van Richtlijn 1999/44/EG van het Europees Parlement en de Raad en tot intrekking van Richtlijn 85/577/EEG en van Richtlijn 97/7/EG van het Europees Parlement en de Raad || De Commissie verleent extra steun bij de omzetting via vergaderingen met nationale deskundigen en door middel van richtsnoeren om de handhavingsinstanties te helpen de in Richtlijn 2011/83/EU vastgestelde informatieverplichtingen in het digitale tijdperk correct uit te voeren.

Voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad betreffende een gemeenschappelijk Europees kooprecht (COM(2011) 635 van 11.10.2011) || Zodra de verordening is vastgesteld, zal de Commissie steun verlenen voor een degelijke tenuitvoerlegging en toepassing in de praktijk.

Energie || Richtlijn 2009/72/EG van het Europees Parlement en de Raad van 13 juli 2009 betreffende gemeenschappelijke regels voor de interne markt voor elektriciteit en tot intrekking van Richtlijn 2003/54/EG (elektriciteitsrichtlijn) || De omzettingsdatum was 3 maart 2011. Er wordt een grondige analyse van reeds aangemelde maatregelen verricht. Dertien lidstaten hebben de richtlijn echter niet volledig omgezet en de Commissie neemt nu passende maatregelen. De Commissie zal de degelijke tenuitvoerlegging en het praktisch functioneren van de richtlijn ook aan de orde blijven stellen bij de nationale autoriteiten, waaronder de nationale regelgevende instanties op energiegebied.

Richtlijn 2009/73/EG van het Europees Parlement en de Raad van 13 juli 2009 betreffende gemeenschappelijke regels voor de interne markt voor aardgas en tot intrekking van Richtlijn 2003/55/EG (gasrichtlijn) || De omzettingsdatum was 3 maart 2011. Er wordt een grondige analyse van de aangemelde maatregelen verricht. Twaalf lidstaten hebben de richtlijn echter niet volledig omgezet en de Commissie neemt nu passende maatregelen. De Commissie zal de degelijke tenuitvoerlegging en het praktisch functioneren van de richtlijn ook aan de orde blijven stellen bij de nationale autoriteiten, waaronder de nationale regelgevende instanties op energiegebied.

Richtlijn 2006/32/EG van het Europees Parlement en de Raad van 5 april 2006 betreffende energie-efficiëntie bij het eindgebruik en energiediensten en houdende intrekking van Richtlijn 93/76/EEG van de Raad || Alle lidstaten hebben deze richtlijn omgezet. Er wordt momenteel echter een groot aantal klachten onderzocht, wat kan wijzen op problemen bij de naleving. De tenuitvoerlegging van de richtlijn wordt regelmatig aan de orde gesteld bij de lidstaten, zowel bilateraal als in het kader van gecoördineerd optreden. De Commissie werkt aan een verslag over de door de lidstaten geboekte vooruitgang bij de implementatie van hun nationale indicatieve streefwaarden; bredere problemen met de tenuitvoerlegging zullen evenwel ook worden aangepakt. De voorgestelde richtlijn betreffende energie-efficiëntie strekt ertoe een aantal bepalingen van Richtlijn 2006/32/EG nader te specificeren om de uitvoering ervan te vergemakkelijken.

Richtlijn 2010/31/EU van het Europees Parlement en de Raad van 19 mei 2010 betreffende de energieprestatie van gebouwen (herschikking) || Omzettingsdatums: 9 juli 2012 en 9 januari 2013 (afhankelijk van de bepalingen). De Commissie zal na het verstrijken van de termijnen systematisch op omzetting toetsen. Steun bij de omzetting zal worden verleend via richtsnoeren, regelmatige bilaterale vergaderingen met de lidstaten en vergaderingen van deskundigengroepen.

Door de Commissie in de Single Market Act I voorgestelde maatregelen die door het Parlement en de Raad als prioriteit zullen worden aangemerkt en waarvoor de Commissie extra steun zal verlenen bij de omzetting en/of tenuitvoerlegging

1. Voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad betreffende Europese durfkapitaalfondsen - 7.12.2011 (COM(2011) 860 definitief – 2011/0417 (COD))

2. Voorstel voor een richtlijn van het Europees Parlement en de Raad tot wijziging van Richtlijn 2005/36/EG betreffende de erkenning van beroepskwalificaties en Verordening [...] betreffende de administratieve samenwerking via het Informatiesysteem interne markt - 19.12.2011 (COM(2011) 883 definitief - 2011/0435 (COD))

3. Voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad tot het aangaan van nauwere samenwerking op het gebied van de instelling van eenheidsoctrooibescherming - 13.4.2011 (COM(2011) 215 definitief - 2011/0093 (COD))

4. Voorstel voor een richtlijn van het Europees Parlement en de Raad betreffende alternatieve beslechting van consumentengeschillen en tot wijziging van Verordening (EG) nr. 2006/2004 en Richtlijn 2009/22/EG (Richtlijn ADR consumenten) - 29.11.2011 (COM(2011) 793 definitief - 2011/0373 (COD)) Voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad betreffende onlinebeslechting van consumentengeschillen (Verordening ODR consumenten) - 29.11.2011 (COM(2011) 794 definitief - 2011/0374 (COD))

5. Voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad betreffende Europese normalisatie en tot wijziging van de Richtlijnen 89/686/EEG en 93/15/EEG van de Raad alsmede de Richtlijnen 94/9/EG, 94/25/EG, 95/16/EG, 97/23/EG, 98/34/EG, 2004/22/EG, 2007/23/EG, 2009/105/EG en 2009/23/EG van het Europees Parlement en de Raad - 1.6.2011 (COM(2011) 315 definitief - 2011/0150 (COD))

6. Voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad tot vaststelling van de Connecting Europe Facility - 19.10.2011 (COM(2011) 665 definitief – 2011/0302 (COD)). Voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad betreffende richtsnoeren voor de trans-Europese energie-infrastructuur en houdende intrekking van Beschikking nr. 1364/2006/EG - 19.10.2011 (COM(2011) 658 definitief - 2011/0300 (COD)) Voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad betreffende EU-richtsnoeren voor de ontwikkeling van het trans-Europees vervoersnet - 19.10.2011 (COM(2011) 650 definitief – 2011/0294 (COD)) Voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad betreffende richtsnoeren voor trans-Europese telecommunicatienetwerken en tot intrekking van Beschikking nr. 1336/97/EG - 19.10.2011 (COM(2011) 657 definitief - 2011/0299 (COD))

7. Voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad betreffende elektronische identificatie en vertrouwensdiensten voor elektronische transacties in de interne markt - 4.6.2012 (COM(2012) 238)

8. Voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad inzake Europese sociaalondernemerschapsfondsen - 7.12.2011 (COM(2011) 862 definitief – 2011/0418 (COD))

9. Voorstel voor een richtlijn van de Raad houdende wijziging van Richtlijn 2003/96/EG tot herstructurering van de communautaire regeling voor de belasting van energieproducten en elektriciteit - 13.4.2011 (COM(2011) 169 definitief – 2011/0092 (COD))

10. Voorstel voor een richtlijn van het Europees Parlement en de Raad betreffende de handhaving van Richtlijn 96/71/EG betreffende de terbeschikkingstelling van werknemers met het oog op het verrichten van diensten - 21.3.2012 (COM(2012) 131 definitief - 2012/0061 (COD)) Voorstel voor een verordening van de Raad betreffende de uitoefening van het recht om collectieve actie te voeren in de context van de vrijheid van vestiging en de vrijheid van dienstverrichting - 21.3.2012 (COM(2012) 130 definitief - 2012/0064 (APP))

11. Voorstel voor een richtlijn van het Europees Parlement en de Raad betreffende de jaarrekeningen, geconsolideerde jaarrekeningen en daaraan gerelateerde verslagen van bepaalde soorten ondernemingen - 25.10.2011 (COM(2011) 684 definitief – 2011/0308 (COD))

12. Voorstel voor een richtlijn van het Europees Parlement en de Raad betreffende het gunnen van overheidsopdrachten - 20.12.2011 (COM(2011) 896 definitief -2011/0438 (COD))

       Werkdocument van de diensten van de Commissie 'Making the Single Market Deliver - Annual Governance Check-up 2011', SWD(2012) 25 final van 24.2.2012.

       Zie bijvoorbeeld het werkdocument van de diensten van de Commissie: "The Single Market through the lens of the people: A snapshot of citizens' and businesses' 20 main concerns", SEC(2011) 1003 definitief van 16.8.2011.

       Mededeling over de tenuitvoerlegging van de dienstenrichtlijn: een partnerschap voor nieuwe groei in de dienstensector 2012-2015 (COM(2012) 261).

       Verslag van de Groep van onafhankelijke belanghebbenden op hoog niveau inzake administratieve lasten, 15 november 2011.

       Resolutie van het Europees Parlement van 6 april 2011 over governance en partnerschap op de interne markt (2010/2289 INI) en resolutie van het Europees Parlement van 20 mei 2010 over het verwezenlijken van een interne markt voor consumenten en burgers (2010/2011 INI).

       Het omzettingsdeficit vertegenwoordigt het aantal richtlijnen dat niet tijdig is omgezet.

       Het conformiteitsdeficit vertegenwoordigt het aantal richtlijnen waarvoor een inbreukprocedure wegens onverenigbaarheid met de EU-wetgeving is ingeleid.

       Gezien het belang ervan voor de groei is de Commissie van mening dat voor nieuwe wetgeving die in de bijlage is opgenomen, de lidstaten bereid moeten zijn om verder te gaan dan wat is overeengekomen in de Gezamenlijke politieke verklaring van 28 september 2011 over toelichtende stukken (2011/C 369/02).

       Te rekenen vanaf de datum van verzending van de ingebrekestelling door de Commissie tot en met de voltooiing van de precontentieuze fase.

     Rekening houdende met het feit dat in een aantal ingewikkelde zaken een langere termijn voor de tenuitvoerlegging gerechtvaardigd kan zijn (zie zaak C-278/01 van 25 november 2003, Commissie tegen Spanje, met name punt 43 e.v.).

     Zie het verslag van de Commissie aan de Raad en het Europees Parlement: "Regeldruk voor het mkb verminderen – EU-regelgeving aanpassen aan de behoeften van micro-ondernemingen" (COM(2011) 803 definitief van 23.11.2011).

     Zie de Aanbeveling van de Commissie van 29 juni 2009 over maatregelen ter verbetering van de werking van de interne markt (2009/524/EG) en de mededeling "Akte voor de interne markt – Twaalf hefbomen voor het stimuleren van de groei en het versterken van het vertrouwen: samen werk maken van een nieuwe groei" (COM(2011) 206 definitief van 14.4.2011).

     Zie de mededeling over 'Slimme regelgeving in de Europese Unie' (COM(2010) 543 definitief van 8.10.2010) en het interinstitutionele akkoord over beter wetgeven (PB C 321 van 31 december 2003, blz. 1).

     Zie voornoemd verslag "Regeldruk voor het mkb verminderen – EU-regelgeving aanpassen aan de behoeften van micro-ondernemingen".

     Bijvoorbeeld het Energieforum voor de burger.

     Te dien einde moeten de lidstaten de centrale contactpunten verder ontwikkelen – zie het vandaag aangenomen verslag over de tenuitvoerlegging van de dienstenrichtlijn.

     Zie het voorstel voor een Verordening van het Europees Parlement en de Raad betreffende de administratieve samenwerking via het Informatiesysteem interne markt (COM(2011) 522).

     Zie ook het programma voor interoperabiliteitsoplossingen voor Europese overheidsdiensten, Besluit nr. 922/2009/EG van het Europees Parlement en de Raad van 16 september 2009.

     Zie het werkdocument van de diensten van de Commissie "Reinforcing effective problem-solving in the Single Market – Unlocking SOLVIT's full potential at the occasion of its 10th anniversary", SWD(2012) 33 final van 24.2.2012.

     Zie Richtlijn 2008/52/EG van het Europees Parlement en de Raad van 21 mei 2008 betreffende bepaalde aspecten van bemiddeling/mediation in burgerlijke en handelszaken en het voorstel voor een richtlijn van het Europees Parlement en de Raad betreffende alternatieve beslechting van consumentengeschillen (COM(2011) 793 definitief).

     Zie het voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad betreffende onlinebeslechting van consumentengeschillen (COM(2011) 794 definitief).

     Verordening (EG) nr. 861/2007 van het Europees Parlement en de Raad van 11 juli 2007 tot vaststelling van een Europese procedure voor geringe vorderingen.

     Zie Aanbeveling van de Commissie 2009/524/EG van 29 juni 2009 over maatregelen ter verbetering van de werking van de interne markt.

    Product market monitoring, Europese Commissie, directoraat-generaal Economische en Financiële Zaken (2010b).

     Een uitgebreide presentatie van de voorgestelde methodologie en de gekwantificeerde resultaten ervan zal worden opgenomen in de studie 'Cost of non-Europe', die momenteel in opdracht van de Commissie wordt verricht door London Economics en PWC onder de technische supervisie van BEPA en in het najaar van 2012 zal verschijnen.

     NACE-indeling op 2-cijferniveau.