Regering telt zegeningen EU-grondwet in huis-aan-huis folder

zaterdag 14 mei 2005

De Nederlandse regering gaat de komende twee weken voluit campagne voeren voor het 'ja'. Momenteel legt het kabinet de laatste hand aan een kleurige folder, die uitlegt welke voordelen de Europese Grondwet biedt. Daarnaast zal de regering adverteren op de radio en in dagbladen. De activiteiten worden begroot op 3,5 miljoen euro.

Het kabinet reageert hiermee op recente peilingen, die een nipte overwinning voor het 'nee' laten zien. Vice-premier Gerrit Zalm i  (VVD) sprak in dat verband zijn zorg uit over "allerlei emoties", maar hij gaat ervan uit dat méér mensen voorstemmen als ze meer over de Europese Grondwet weten. De grondwet "brengt niet het paradijs, maar zeker wel verbeteringen die de moeite waard zijn", aldus Zalm.

De VVD-fractievoorzitter in de Tweede Kamer, Jozias van Aartsen i, roept de kiezers op om verantwoordelijkheid te nemen voor een gezamenlijke Europese toekomst. Met een nee-stem zou Nederland "gaan zitten grienen in een hoekje, terwijl anderen vrolijk samen verder lopen".

Bronnen: Trouw, NRC, 14 mei 2005