'Oergrondwet' uit 1798 wordt opnieuw uitgegeven

woensdag 19 oktober 2005

Uitgeverij VanTilt geeft de Staatsregeling uit 1798 opnieuw uit. Deze Staatsregeling, en niet de Grondwet van Thorbecke uit 1848, is de oudste Grondwet van Nederland en wordt ook wel de 'oergrondwet' genoemd. Het eerste exemplaar zal volgende week donderdag aan vice-voorzitter Tjeenk Willink i van de Raad van State worden aangeboden.

De Grondwet uit 1798 bevat volgens historicus J. Rosendaal 'een hoogst actuele tekst'. "De regeling formuleerde de verhouding tussen geloof, vrijheid van meningsuiting en de rol van de staat zo helder dat ze nog niets aan kracht heeft ingeboet", aldus Rosendaal. Ze gaat over actuele zaken, zoals de rechten en de plichten van burgers als individu en de afspraken over normen en waarden. Allochtonen werden destijds na een jaar lid van de samenleving en ontvingen dezelfde rechten als autochtonen.

Ook ziet Rosendaal overeenkomsten tussen de totstandkoming van de oergrondwet en de verwerping van de Europese Grondwet. De Staatsregeling van het Bataafse Volk kwam pas na jaren van discussie over de inrichting van de Nederlanden tot stand. Het eerste ontwerp werd bij een referendum verworpen, later ging een grote meerderheid akkoord.

bron: Trouw, 19 oktober 2005

 

verwante columns

meer over