Antwoorden op vragen PVV over het bericht dat lieve vrijwilligers van 70 en 80 plus niet meer aan de slag kunnen in het ziekenhuis omdat ze onverzekerbaar zouden zijn

publicatie datum 30 juni 2008
Kamer Tweede Kamer
bevraagde ministerie Volksgezondheid, Welzijn en Sport i
Financiën i
beantwoordende ministerie Volksgezondheid, Welzijn en Sport i
kamerleden A.P.C. (Tony) van Dijck i
M. (Fleur) Agema i
partijen Partij voor de Vrijheid i

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2007–2008

Aanhangsel van de Handelingen

Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden

2680

Vragen van de leden Agema en Van Dijck (beiden PVV) aan de ministers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en van Financiën over het bericht dat lieve vrijwilligers van 70 en 80 plus niet meer aan de slag kunnen in het ziekenhuis omdat ze onverzekerbaar zouden zijn. (Ingezonden 16 mei 2008)

1

Bent u bekend met het bericht

«Ziekenhuis zet vrijwilligers op

straat»?1

2

Deelt u de mening dat het van de zotte is dat deze lieve schatten van vrijwilligers straks niet meer in het ziekenhuis kunnen werken? Gaat u bewerkstelligen dat zij gewoon hun vrijwilligerswerk kunnen blijven doen? Zo neen, waarom niet?

3

Is er sprake van leeftijddiscriminatie wanneer verzekeraars vrijwilligers van 70 en 80 plus niet meer willen verzekeren? Zo neen, waarom niet?

1 www.AD.nl, Ziekenhuis zet vrijwilligers op straat, 6 mei.

Antwoord

Antwoord van staatssecretaris Bussemaker (Volksgezondheid, Welzijn en Sport), mede namens de minister van Financiën. (Ontvangen 10 juni 2008)

1 Ja.

2

Ik ben van mening dat ouderen een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan de maatschappij, juist als vrijwilliger. Ik vind het daarom betreurenswaardig wanneer oudere vrijwilligers enkel vanwege hun leeftijd worden ontslagen. Ik heb hierover dan ook publiekelijk mijn ongenoegen uitgesproken. Tevens heb ik gewezen op verzekeraars waar oudere vrijwilligers wel verzekerd kunnen worden. Ik heb met de vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) afgesproken dat zij mij op de hoogte houden van signalen uit het veld over dit onderwerp.

Gelukkig zijn er ook talloze organisaties die hun oudere vrijwilligers waarderen. Als reactie op de «ontslagen» in Deventer verscheen 13 mei 2008 bijvoorbeeld het artikel «Te oude vrijwilligers zeer welkom bij zorgcentra». Het beeld is dus genuanceerd. Zorginstellingen zijn zelf verantwoordelijk voor hun vrijwilligersbeleid. Als vrijwilligers op grond van hun leeftijd worden ontslagen, kunnen zij zich wenden tot de Commissie Gelijke Behandeling.

Uit uitspraken van deze commissie blijkt dat het beëindigen van een contract met een vrijwilliger op grond van leeftijd in principe is toegestaan. Dat kan echter alleen wanneer dit vooraf in de vrijwilligersovereenkomst is vastgelegd én als de vrijwilligerswerk-ontvangende partij zich aan deze afspraak houdt.

3

Een verzekeraar maakt bij het aangaan van een verzekeringsovereenkomst een risico inschatting en bepaalt daarbij zelf of hij iemand als verzekerde accepteert en tegen welke voorwaarden (met uitzondering van het basispakket van de zorgverzekering waarvoor acceptatieplicht bestaat). De verzekeraar kan dus iemand weigeren voor een verzekering of een hogere premie vragen als de kans groot is dat deze veel kosten zal maken, bijvoorbeeld op grond van leeftijd. Ik ben van mening dat het hanteren van leeftijdsgrenzen voor vrijwilligers onwenselijk is. Er zijn ook verzekeringsmaatschappijen die géén leeftijdsgrenzen hanteren als het om verzekeren van vrijwilligers gaat.

KVR32333 2070820420 0708tkkvr2680 ISSN 0921 - 7398 Sdu Uitgevers ’s-Gravenhage 2008

Tweede Kamer, vergaderjaar 2007–2008, Aanhangsel

5409