Koninklijke Bibliotheek (KB)

Deze bibliotheek is sinds 1798 de nationale bibliotheek van Nederland en is gevestigd in Den Haag. De Koninklijke Bibliotheek (KB) fungeert als een kenniscentrum voor wetenschappelijke informatievoorziening dat toegang verschaft tot kranten, boeken, (electronische) publicaties, cd-roms en websites. De KB is in het bezit van zes miljoen items en jaarlijks wordt de collectie verrijkt met 40.000 boeken en 71.000 afleveringen van periodieken. De KB is voor iedereen toegankelijk.

Het doel van de KB is om iedereen toegang te verlenen tot de kennis over de geschiedenis van Nederland en de hedendaagse Nederlandse cultuur. In dit kader streeft de KB ernaar onderzoek en onderzoekers te stimuleren, waardevolle kennis onder handbereik te brengen van burgers en wetenschappers, en duurzame toegang tot kennis en cultureel erfgoed te waarborgen. De KB is een zelfstandig bestuursorgaan en wordt gefinancierd door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap i (OCW).

De KB is in het bezit van een bijzondere collectie, waaronder enkele topstukken. De verschillende speciale collecties zijn in de loop der jaren aangevuld door aankoop, maar ook door schenkingen en legaten. In 2007 verwierf de KB het Gruuthuse-handschrift: één van de belangrijkste bronnen voor de Nederlandse cultuurgeschiedenis van de Middeleeuwen. Om ervoor te zorgen dat stukken uit de collectie niet verslijten is een groot deel van de collectie gedigitaliseerd en beschikbaar via webexposities.