Antwoorden op vragen SP over de arrestatie in Italië van een Nederlander van Turks-Koerdische komaf (2010Z11221)

publicatie datum 24 augustus 2010
Kamer Tweede Kamer
bevraagde ministerie Buitenlandse Zaken i
beantwoordende ministerie Buitenlandse Zaken i
kamerleden H. (Harry) van Bommel i
partijen Socialistische Partij i

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2009–2010

Aanhangsel van de Handelingen

Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden

3049

Vragen van het lid Van Bommel (SP) aan de minister van Buitenlandse Zaken over arrestatie in Italië van Nederlander van Turks-Koerdische komaf (ingezonden 23 juli 2010).

Antwoord van minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) (ontvangen 10 augustus 2010).

Vraag 1 en 2

Bent u door de Italiaanse autoriteiten op de hoogte gebracht van de redenen tot arrestatie op 18 juli in Venetië van de Nederlandse staatsburger

Nizamettin Toguc?1 Zo ja, wat waren die redenen? Indien neen, bent u bereid er bij de Italiaanse autoriteiten op aan te dringen deze redenen bekend te maken?

Hebt u de heer Toguc juridische bijstand aangeboden? Indien neen, waarom niet?

Antwoord 1 en 2

De Italiaanse autoriteiten hebben het Consulaat-Generaal te Milaan geïnformeerd over de aanhouding van de heer Nizamettin Tog˘ uç op 18 juli te Padova. De Italiaanse autoriteiten handelden op basis van een arrestatiebevel van de rechtbank van Ankara.

Ambassades en consulaten verlenen geen juridische bijstand maar consulaire bijstand. In dat kader heeft medewerker van het Consulaat-Generaal te Milaan de heer Tog˘ uç op 26 juli jl. in de gevangenis bezocht. De Nederlandse regering treedt niet in de rechtsgang van een ander land. Ook kan Nederland in een ander land geen onderzoek doen naar een strafbaar feit. Wel kan de ambassade of het consulaat desgewenst de weg wijzen naar juridische hulp. De heer Tog˘ uç wordt bijgestaan door een Italiaanse advocaat.

Vraag 3

Is het juist dat de heer Toguc ooit parlementslid was in Turkije en thans voorzitter van de Confederatie van Koerdische Verenigingen in Europa en ijvert voor een politiek van verzoening en dialoog tussen de Koerdische

«Voorzitter Kon Kurd opgepakt in Italië». Persverklaring Fed Kom, federatie Koerden in Nederland en zie ook «Venezia: catturato dalla polizia un ricercato del Pkk, http://www.libero-news.it/regioneespanso.jsp?id=456146

ah-tk-20092010-3049 ISSN 0921 - 7398 ’s-Gravenhage 2010

Tweede Kamer, vergaderjaar 2009–2010, Aanhangsel

1

bevolkinggroep in dat land en de Turkse regering? Hoe staat u tegenover die oproep? Bent u bereid die te steunen? Indien neen, waarom niet?

Antwoord 3

Het is juist dat de heer Tog˘ uç lid is geweest van het Turkse parlement en thans voorzitter is van de Confederatie van Koerdische Verenigingen in Europa. De Nederlandse regering hecht groot belang aan de vreedzame verbetering van de sociaal-economische, politieke en culturele rechten van de Koerdische minderheid in Turkije. Nederland stelt het belang hiervan zowel bilateraal als in EU-verband aan de orde.

Tweede Kamer, vergaderjaar 2009–2010, Aanhangsel

2