Nobelprijs evenement in Straatsburg om prijs aan de burger te schenken

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op vrijdag 7 december 2012, 12:21.

Maandag zijn alle ogen gericht op Oslo. De vier winnaars van de "Vrede, Europa, Toekomst"-wedstrijd en de voorzitters van het Parlement, de Commissie en de Europese Raad zullen er de Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst nemen in naam van de EU. De ceremonie vindt plaats in het stadhuis van Oslo en begint om 13u. Het EP organiseert op 12 december een uitzonderlijk evenement in Straatsburg om de Prijs op symbolische wijze "terug te geven" aan de burgers.

Martin Schulz i, José Manuel Barroso i en Herman Van Rompuy i, respectievelijk de voorzitters van het Europees Parlement, de Europese Commissie en de Europese Raad zullen op maandag de Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst nemen in naam van de EU. Op zondag 9 december houden ze een persconferentie om 13u, samen met de vertegenwoordigers van de Noorse Nobelprijscommissie.

Ook de winnaars van de "Vrede, Europa, Toekomst"-wedstrijd maken deel uit van de officiële EU-delegatie en mogen mee naar Oslo. Ana uit Spanje, Elena uit Italië, Ilona uit Polen en Larkin uit Malta zijn de winnaars van de teken- en schrijfwedstrijd georganiseerd door de Europese instellingen samen met het Europees Jeugdforum. De deelnemers werd gevraagd om een tekening of tekst te maken die een antwoord biedt op de vraag: "wat betekent vrede in Europa voor u?"

Het Europees Parlement wil alle Europese burgers als laureaten betrekken bij het Nobelprijs gebeuren en organiseert een uitzonderlijk evenement in Straatsburg op 12 december. Martin Schulz en José Manuel Barroso nodigen 20 Europese burgers uit tijdens voor ceremonie om 9u waarbij ze de Prijs zullen "terugschenken" aan de burgers.