Timmermans overlegt met Jagland

Met dank overgenomen van Ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) i, gepubliceerd op dinsdag 17 juni 2014, 13:31.

Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) heeft dinsdag overleg gehad met secretaris-generaal Jagland van de Raad van Europa. De twee spraken in Den Haag over de situatie in Oekraïne, de toekomst van de organisatie en het bevorderen van mensenrechten in Europa.

Jagland en Timmermans willen de Raad van Europa slagvaardiger maken. 'We willen dat de raad in de toekomst zijn rol blijft spelen bij het bevorderen van democratie en mensenrechten en het versterken van de rechtsstaat. Tegelijkertijd willen we dat de raad effectiever gaat werken', zei de minister.

Verder benadrukten zij dat het aan de lidstaten is om zelf goed op te letten op de eigen mensenrechtensituatie. ‘De Raad van Europa moet vooral controleren dat mensenrechten goed verankerd zitten in de wetten en regels van landen. Maar landen blijven zelf verantwoordelijk’, zei Timmermans daarover.

Het gesprek ging verder over Oekraïne, waar de Raad van Europa zich onder meer richt op het versterken van lokaal bestuur en adviseert over nieuwe wetten. 'De regering in Oekraïne heeft onder leiding van president Porosjenko nog veel werk te verzetten. Nederland en de Raad van Europa steunen hem bij deze taak', aldus Timmermans.

Nederland heeft tijdens het bezoek van Jagland ook de zorgen over het antisemitische sentiment dat in Europa de kop opsteekt overgebracht. In mei publiceerde de Raad van Europa een rapport over de stand van democratie, mensenrechten en rechtsstaat in Europa. Daarin stond onder meer dat er nog veel werk te doen is op het terrein van racisme en discriminatie.

Nederland heeft Jagland gevraagd om in de uitwerking van het rapport speciale aandacht te besteden aan het tegengaan van antisemitisme in Europa. Timmermans is zeer bezorgd over het wegzetten van minderheden. ‘Het zoeken naar een zondebok is een van de demonen die Europa al eeuwenlang achtervolgt’, aldus Timmermans. Samen met discriminatie en racisme noemt hij dit een van de grootste gevaren voor Europa.