Openbare raadpleging brengt uitdagingen voor het toekomstige gemeenschappelijk landbouwbeleid in kaart

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op vrijdag 7 juli 2017.

Uit de resultaten van de raadpleging blijkt dat het landbouwbeleid het best op EU-niveau wordt beheerd, waar de focus op fundamentele aspecten van steun voor landbouwers en milieubescherming moet liggen.

Europese burgers vinden dat het landbouwbeleid verder op EU-niveau moet worden beheerd, en dat dit gericht moet zijn op steun voor landbouwers en milieubescherming.

Dit zijn enkele van de vandaag bekendgemaakte belangrijkste bevindingen van de openbare raadpleging over de modernisering en de vereenvoudiging van het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB), waarop meer dan 322 000 antwoorden kwamen van uiteenlopende belanghebbenden, waaronder landbouwers, burgers, organisaties en andere betrokken partijen.

Tijdens zijn toespraak op de conferentie "The CAP: Have your say vandaag in Brussel, waarop de bevindingen zijn bekendgemaakt, zei Phil Hogan i, commissaris voor Landbouw en Plattelandsontwikkeling: "Vandaag is een nieuwe mijlpaal voor de toekomst van het gemeenschappelijk landbouwbeleid, en een kans voor belanghebbenden om verder bij te dragen aan het debat. Uit de reactie op de openbare raadpleging blijkt de brede belangstelling voor het GLB, dat een dynamische landbouwsector blijft steunen, veilig en hoogwaardig voedsel garandeert voor 508 miljoen burgers en zorgt voor aanzienlijke investeringen in plattelandsgebieden."

Uit de uitgebreide deelname aan de raadpleging blijkt dat landbouw en de maatschappelijke rol ervan voor veel Europese burgers steeds belangrijker zijn geworden. De overgrote meerderheid van de respondenten (90 %) is ervan overtuigd dat een beheer van het landbouwbeleid op Europees niveau een echte toegevoegde waarde biedt, omdat het een gelijk speelveld binnen de eengemaakte markt garandeert en ervoor zorgt dat beter kan worden ingespeeld op gemeenschappelijke uitdagingen zoals de bescherming van het milieu (85 %) en de bestrijding van klimaatverandering (73 %). Voorts werden de noodzaak om economische, maatschappelijke en territoriale samenhang in de hele EU te handhaven (86 %) en de behoefte aan een gemeenschappelijk kader voor het delen van goede praktijken vaak genoemd.

Duidelijke doelstellingen

De bevindingen van de raadpleging geven ook duidelijk aan wat met het gemeenschappelijk landbouwbeleid moet worden bereikt. Het waarborgen van een redelijke levensstandaard voor landbouwers is een fundamentele eis. Een meerderheid van respondenten (88 %) erkent dat de landbouwinkomens lager liggen dan het EU-gemiddelde en dat landbouwers slechts een klein deel van de consumentenprijs van voedingsmiddelen krijgen (97 %). Rechtstreekse inkomenssteun voor landbouwers wordt gezien als het beste middel om dit doel te bereiken (66 % van de respondenten).

Daarnaast moet het GLB ervoor zorgen dat landbouwers worden aangemoedigd een bijdrage te leveren aan de bestrijding van de klimaatverandering en de bescherming van het milieu, de bescherming van de biodiversiteit, de vermindering van de bodemdegradatie en het waarborgen van een duurzamer gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen.

Uit de bevindingen blijkt ook duidelijk dat zowel burgers als landbouwers een eenvoudiger en minder bureaucratisch GLB willen om deze uitdagingen aan te gaan.

De bevindingen van de raadpleging zullen input leveren voor de reflectie van de Commissie over de toekomst van voedsel en landbouw. Na een effectbeoordeling van mogelijke toekomstige beleidsvoorstellen zal een mededeling over de modernisering en vereenvoudiging van het GLB worden bekendgemaakt.

Achtergrond

De online openbare raadpleging over de modernisering en de vereenvoudiging van het GLB liep van 2 februari 2017 tot 2 mei 2017. De raadpleging stond open voor alle betrokken burgers en organisaties via een vragenlijst in de 23 officiële EU-talen.

Doel van de raadpleging was standpunten van landbouwers, organisaties en andere betrokken partijen te verzamelen over drie belangrijke kwesties: landbouw, plattelandsgebieden en het GLB van vandaag; doelstellingen en governance van het GLB; en landbouw, plattelandsgebieden en het GLB van morgen. De vragenlijst bevatte 28 gesloten vragen (meerkeuzevragen), vijf open vragen en de mogelijkheid om standpuntennota's te uploaden.

Meer informatie

Alle antwoorden op de raadpleging en een samenvatting van de resultaten zullen hier worden bekendgemaakt.

"The CAP: Have your say"- de conferentieverslagen en -documenten zullen hier beschikbaar zijn.

IP/17/1939

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail