EP verwelkomt voorstellen Mobiliteitspakket II

Met dank overgenomen van Tweede Kamer der Staten Generaal (Tweede Kamer) i, gepubliceerd op donderdag 16 november 2017.

Infrastructuur en Waterstaat

“De leider van de economie van de 21ste eeuw is diegene die de leiding neemt in de transitie naar schone energie,” aldus Sefcovic, Eurocommissaris i voor de Energie i Unie. Samen met Eurocommissaris Bulc i van Transport presenteerde hij het tweede deel van het EU- mobiliteitspakket in de plenaire sessie van het Europees Parlement i in Straatsburg. De Europese Commissie i heeft ambitieuze doelstellingen op het gebied van emissienormen, alternatief vervoer en schonere brandstoffen.

In de Tweede Kamer bespreken de woordvoerders Infrastructuur en Waterstaat (IenW) op 22 november in hun procedurevergadering welke instrumenten zij inzetten om invloed uit te oefenen op de Brusselse onderhandelingen over dit pakket. Op 22 januari brengt een delegatie van de commissie IenW een werkbezoek aan Brussel. Dan staan deze voorstellen centraal.

De meeste politieke groepen in het Europees Parlement verwelkomden de voorstellen in het pakket, hoewel ALDE i en de Groenen i stelden dat de Europese Commissie ambitieuzer mag zijn. Ook Peter van Dalen i (ECR i, ChristenUnie) sloot zich hierbij aan en wees erop dat het Nederlandse kabinet wil dat in 2030 alle auto’s emissievrij zijn. De ECR onderschreef de voorstellen van de Europese Commissie maar het tijdschema dat zij hanteert vindt zij volstrekt irrealistisch.

Veel lof was er voor het feit dat de Commissie ervoor heeft gekozen om een geïntegreerde aanpak van transport en energie te hanteren. Volgens de woordvoerder van ALDE is er bijna geen beleidsterrein dat niet positief beïnvloed zal worden als deze voorstellen een succes zijn.

Van de Camp i (EVP i, CDA) twijfelt over of de Europese Commissie wel de juiste balans heeft weten te vinden tussen de belangen van de auto-industrie en milieudoelstellingen. Het is opvallend dat de auto-industrie en de lidstaten rustig zijn, maar de ngo’s veel kritiek hebben op het voorstel over emissies, aldus Van de Camp.

  • 22/11: Procedurevergadering Infrastructuur en Waterstaat