Schone energie: het streven van het Europees Parlement naar hernieuwbare energiebronnen en energie-efficiëntie

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 11 januari 2018.

Klimaatverandering is een prioriteit van de EU i. Ontdek hoe de EP-leden energie-efficiëntie en het gebruik van hernieuwbare energiebronnen willen stimuleren.

In 2016 presenteerde de Europese Commissie i een reeks voorstellen voor schone energie om klimaatverandering tegen te gaan, de afhankelijkheid van import van fossiele brandstoffen te verlagen en huishoudens te helpen hun eigen groene energie op te wekken. Het EP overweegt nu amendementen op deze voorstellen in te dienen.

Hernieuwbare energie

Het aandeel van het energieverbruik uit hernieuwbare bronnen is de afgelopen jaren bijna verdubbeld, van ongeveer 8,5% in 2004 tot 16,7% in 2015. De EU ligt op schema om haar 20%-doelstelling voor 2020 te halen.

In 2014 kwamen de EU-landen overeen dat dit tegen 2030 zou moeten oplopen tot 27% maar volgens de leden zou dit minstens 35% moeten zijn. Ze willen ook het recht van mensen een impuls geven om hun eigen elektriciteit op te wekken, op te slaan en te consumeren uit hernieuwbare bronnen, zonder dat ze daarvoor lasten of belastingen moeten betalen.

Energie-efficiëntie

De verbetering van de energie-efficiëntie kan niet alleen de CO2-uitstoot verminderen, maar ook de jaarlijkse invoerrekening voor energie van € 350 miljard. Daarom willen de leden bindende doelstellingen instellen om het energieverbruik in de EU tegen 2030 met 40% te verminderen.

Een belangrijk gebied voor verbetering is het verwarmen en koelen van gebouwen, wat goed is voor 40% van het energieverbruik in de EU en ongeveer 75% daarvan is energie-inefficiënt.

In december 2017 kwamen onderhandelaars van het Parlement, de Raad en de Commissie overeen dat de lidstaten nationale strategieën op lange termijn moeten voorbereiden ter ondersteuning van de renovatie van residentiële en niet-residentiële gebouwen. Het doel is dat gebouwen in de EU in 2050 nauwelijks nog energie verbruiken.

Bovendien vereenvoudigde het Parlement vorig jaar energielabels voor huishoudelijke apparaten, zoals lampen, televisies en stofzuigers, om het voor de consument gemakkelijker te maken de energie-efficiëntie te vergelijken.

De leden werken ook aan het opzetten van een samenwerkings- en controlemechanisme om de voortgang te bewaken van de energie- en klimaatdoelstellingen voor 2030, vooral die met betrekking tot energie-efficiëntie en hernieuwbare energie.

Bekijk regelmatig ons dossier voor nieuws op dit gebied.

Productinformatie

REF.: 20180109STO91387

Gecreëerd: 11-01-2018 - 11:46