Buzek tijdens plenaire zitting EP over zijn bezoeken aan Libië, Tunesië, Kroatië, Servië en Bosnië-Herzegovina

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 14 november 2011, 18:55.

Bij de opening van de plenaire zitting in Straatsburg betuigde voorzitter Jerzy Buzek i namens het EP i zijn medeleven aan de slachtoffers van de recente aardbevingen in Turkije en de overstromingen in Italië en Zuid-Frankrijk. Hij vertelde over zijn bezoek aan Libië, Tunesië, Kroatië, Servië en Bosnië-Herzegovina. Tot slot vroeg hij één minuut stilte ter herdenking van Willy De Clercq i, de Belgische voormalige vicepremier, Europees commissaris i en Europarlementariër, die op 28 oktober was overleden.

Libië en Tunesië

Eind oktober had EP-voorzitter Buzek een bezoek gebracht aan Libië, waar hij de president, ministers en vertegenwoordigers van het maatschappelijke middenveld had ontmoet. De gesprekken waren gegaan over de opbouw van de democratie en Libië rekende daarbij hard op de steun van Europa. Buzek was ook in Tunesië geweest, waar hij gesprekken had gevoerd met de premier, de voorzitter van de centrale bank en de leiders van de vier belangrijkste politieke partijen. Hij had een grote openheid naar de Europese Unie vastgesteld. Alle partijen die de verkiezingen hadden gewonnen, waren bereid om een democratische staat op te bouwen en om samen te werken met de EU.

Westelijke Balkan - Srebrenica

Na Noord-Afrika had Buzek Kroatië, Servië en Bosnië-Herzegovina bezocht. In Srebrenica had de voorzitter namens het hele Parlement solidariteit en medeleven betuigd met de families van de slachtoffers. De plaats had grote indruk op hem gemaakt: "Elke Europeaan zou er eens heen moeten gaan. Het is een heel belangrijke plek, waar we herinnerd worden aan wat een gebrek aan vrijheid en dialoog kan betekenen".

Debat over economisch beleid en voorbereiding Europese top december

Woensdagmorgen zouden Herman Van Rompuy, voorzitter van de Europese Raad, Commissievoorzitter José-Manuel Barroso en Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Eurogroep, deelnemen aan een debat over 'economische beleidsaansturing en de voorbereiding van de Europese Raad van december'.

Mensenrechtenconferentie

Buzek nodigde de Europarlementsleden uit op een mensenrechtenconferentie en Sacharov-netwerkvergadering, die op 23 november in Brussel zou plaatsvinden. Het zou een unieke gelegenheid worden om in debat te treden met eerdere winnaars van de Sacharovprijs voor de Vrijheid van Denken en andere mensenrechtenactivisten uit de hele wereld.

Willy De Clercq

De voorzitter stond stil bij het overlijden van de Belgische en Europese staatsman Willy de Clercq, die meer dan een kwart eeuw Europarlementariër, Europees Commissaris en vicepremier van België was geweest. Namens het Parlement bood Buzek de familie De Clercq zijn condoleances aan.

Vanhecke

Voorzitter Buzek deelde mee, dat Frank VANHECKE zich op 9 november bij de EFD (Europa van Vrijheid en Democratie)-fractie had aangesloten.

Agendawijzigingen

Woensdag

Het tweede en het derde debat van woensdagmiddag worden omgeruild, zodat er nu eerst gedebatteerd wordt over 'Open Internet en webneutraliteit in Europa' en daarna over de 'Situatie van de Roma in de lidstaten'.

Donderdag

De verklaring van de Commissie over 'Bijdrage van het gemeenschappelijk visserijbeleid tot de productie van collectieve goederen' wordt geschrapt.

De stemming over het verslag van Knut FLECKENSTEIN (S&D, DE) over het Europees Agentschap voor maritieme veiligheid i wordt naar de volgende plenaire zitting uitgesteld.