Fracties stemmen in met ontwerp-regeerakkoord; tekst bekend

woensdag 3 juli 2002

De fracties van CDA, LPF en VVD hebben ingestemd met het concept-regeerakkoord. Gisteren waren ze al op hoofdlijnen akkoord gegaan. Bezwaren van fracties hebben nog tot wijzigingen geleid. Op verzoek van de LPF is bijvoorbeeld besloten dat het 'kwartje van Kok' in 2004 zal worden teruggegeven door een korting van 40 procent op de motorrijtuigenbelasting (de 'Fortuyn-korting').

Als aanscherping van het asielbeleid zijn ook nog enkele punten toegevoegd. Gemeenten mogen uitgeprocedeerde asielzoekers geen vervangende opvang bieden, landen die teruggezonden asielzoekers weigeren ontvangen geen ontwikkelingshulp meer en het recht op kinderbijslag voor mensen uit een niet-EU-land wordt beperkt tot tien procent van de normale kinderbijslag. Het onderwijs in eigen taal en cultuur aan allochtone kinderen wordt afgeschaft.

Verder komt er een onderzoek naar de rentabiliteit van de Betuwelijn. Er zal in totaal 6,8 miljard euro worden bezuinigd.

Het concept-regeerakkoord wordt nu door informateur Donner naar de Tweede Kamer gezonden. Het zal daar morgen worden besproken.