EP verwerpt overeenkomst EG/Canada inzake uitwisseling van passagiersgegevens

donderdag 7 juli 2005, Sophie IN 'T VELD

Sophie IN 'T VELD (ALDE/ADLE, NL)

Verslag over het voorstel voor een besluit betreffende de sluiting van de overeenkomst tussen de Europese Gemeenschap en de regering van Canada inzake de verwerking van op voorhand af te geven passagiersgegevens (Advance Passenger Information -API) en persoonsgegevens van passagiers (Passenger Name Record - PNR)

Doc.: A6-0226/2005

Procedure : Wetgevende raadpleging

Debat : 6 juli 2005

Stemming : 7 juli 2005

Verslag aangenomen (321-53-192)

Het Europees Parlement volgt rapporteur Sophie IN 'T VELD (ALDE/ADLE, NL) en onthoudt zijn goedkeuring aan de overeenkomst tussen de EG en Canada inzake de verwerking van gegevens van passagiers op transatlantische vluchten. Het Parlement heeft eerder het Hof van Justitie gevraagd een soortgelijke overeenkomst met de Verenigde Staten nietig te verklaren en vindt dat eerst het arrest van het Hof moet worden afgewacht vooraleer eventueel een overeenkomst met Canada mag worden ondertekend. Bovendien is het EP van mening dat de verkeerde procedure is gebruikt: het EP kan slecht advies geven over de sluiting van de overeenkomst, terwijl het vindt dat zijn instemming moet worden gevraagd.

Dat neemt niet weg dat het Parlement de inhoud van de overeenkomst te billijken vindt. In het geval van de overeenkomst met de Verenigde Staten over de overdracht van gegevens van passagiers op transatlantische vluchten, had het EP grote bedenkingen in verband met de gegevensbescherming die de VS bieden. In het kader van de overeenkomst met Canada spreekt het EP van "een aanvaardbaar evenwicht tussen de vereisten inzake vrijheid en die inzake veiligheid in een derde land." Canada heeft een goed systeem voor de bescherming van persoonsgegevens en het gebruik van de gegevens wordt volgens de overeenkomst beperkt.

Wanneer de overeenkomst ondertekend is en in werking treedt, hetgeen is voorzien voor juli 2005, krijgt de Canadese grensbewaking op voorhand, dat wil zeggen nog voordat EU-burgers naar het land vertrekken, toegang tot hun paspoortgegevens: volledige naam, geboortedatum, nationaliteit en dergelijke. Ook krijgt Canada toegang tot de Passenger Name Records, waarin gegevens zijn opgeslagen die luchtvaartmaatschappijen bijhouden over hun cliënten zoals: eerdere reizen, auto- en hotelreserveringen, telefoonnummers, e-mailadressen, huisadressen, credit card informatie, gegevens met betrekking tot geloof en etniciteit, etcetera. Het doel van de overdracht van deze gegevens is het faciliteren van de strijd tegen het terrorisme.