Altiero Spinelli - een groot voorvechter van een Europese grondwet

dinsdag 23 mei 2006

Eén van de gebouwen van het Europees Parlement in Brussel draagt zijn naam en we herdenken zijn dood op 23 mei. Maar wie was Altiero Spinelli? Spinelli (1907-1986) was een Italiaanse communist die EP-lid werd in 1976 en die in het Parlement bleef tot zijn dood. Hij verdient het om gezien te worden als een groot voorvechter van de Europese Grondwet.

Spinelli was de rapporteur van de resolutie over het 'voorontwerp van Verdrag tot oprichting van de Europese Unie' dat door een grote meerderheid in het Parlement in 1984 werd aangenomen. Britse socialist Richard Corbett denkt dat we hem zouden moeten herinneren als: "Een man die altijd een heldere visie bood wat betreft de mogelijkheden van Europa. Hij was in staat om een coalitie met een groot draagvlak te creëren."

De intentie van Spinelli was om een nieuw Verdrag voor te stellen in plaats van het Verdrag van Rome aan te passen. Hij introduceerde de term 'Europese Unie' en stelde verschillende nieuwe Europese bevoegdheden voor. Hoewel sommige daarvan te radicaal waren voor goedkeuring door de nationale overheden, werden Spinelli's ideeën wat betreft de interne markt en meer samenwerking op het gebied van externe betrekkingen in de Europese Akte van 1986 opgenomen. Spinelli heeft dit nog meegemaakt.

De droom van een Europese grondwet liep als een rode draad door zijn leven. Francis Wurtz, voorzitter van de Confederale Fractie Europees Unitair Links/Noords Groen Links , herinnert zich hem als: "Een man die geobsedeerd was door zijn ervaringen in de oorlog en die de Europese grondwet zag als een manier om voor altijd vrede te garanderen". Hans-Gert Poettering, voorzitter van de Fractie van de Europese Volkspartij (Christen-democraten) en Europese Democraten voegde hieraan toe: "Onderwerpen die we in 2006 bespreken zouden niet denkbaar zijn geweest als er niet persoonlijkheden als Spinelli geweest waren."

Als politieke gevangene van Mussolini, schreef Spinelli in 1941 een visie over een verenigd Europa in het Manifest van Ventotene . Twintig jaar na zijn dood en 65 jaar na het Manifest, is zijn droom nog steeds niet gerealiseerd. EP-leden hebben gevraagd dat de Grondwet in de loop van 2009 in werking treedt. Zullen we in staat zijn om de 25ste verjaardag van de sterfdag van Spinelli te herdenken met een Europese grondwet?

 

REF.: 20060518STO08373

 

toevoeging redactie GrondwetEuropa: